Wiosna nabiera rozpędu, jest coraz cieplej i tym samym uaktywniają się szkodniki. W plantacjach rzepaku pojawił się słodyszek rzepakowy. Wegetacja przyspiesza i niebawem tak, jak pan Arkadiusz, który uprawia rzepak po raz pierwszy, staniemy przed decyzją dotyczącą kolejnego zabiegu ochrony przed chorobami, przede wszystkim zgnilizną twardzikową. Jakie rekomendacje dla wiosennej ochrony insektycydowej i fungicydowej ma Innvigo?
Na skutek żerowania słodyszka rzepakowego w pąkach kwiatowych mogą występować problemy z zakwitaniem rzepaku. Uszkodzenia powodowane przez słodyszka rzepakowego we wczesnych fazach pąkowania rzepaku przekładają się na najwyższe straty w plonie. Żerowanie szkodnika w późniejszych fazach rozwojowych rzepaku, kiedy rośliny kwitną oznacza przede wszystkim wyjadanie pyłku, którego będzie mniej dla zapylaczy.
Dobierając preparaty do zwalczania słodyszka rzepakowego trzeba zwrócić uwagę na panującą temperaturę. Gdy temperatura powietrza jest niższa niż 20°C, a noce są jeszcze chłodne wówczas sięga się po pyretroidy. Przy wzroście temperatur powyżej 15°C stosuje insektycydy fosforoorganiczne, natomiast mieszaniny pyretriodów i związków fosforoorganicznych mogą być stosowane niezależnie od temperatury, przy czym działają najlepiej w temperaturze 15-25°C.
Rzepak po raz pierwszy odc. 6 – dokarmianie dolistne wiosną
Rzepak po raz pierwszy odc. 5 – regulacja i ochrona wiosną
Rzepak po raz pierwszy odc. 4 – dokarmianie jesienne
Rzepak po raz pierwszy odc. 3 – regulacja i ochrona jesienna