Październik w światowych cenach żywności FAO przyniósł zwyżki. W porównaniu do września br. żywność kosztowała o 3,9% więcej. Mimo że ceny są wciąż niższe od tych ubiegłorocznych (-16% r/r), to pozytywny trend wzrostowy powinien się utrzymać.
Indeks FAO stopniowo spadał od kwietnia 2014 roku. Nałożyło się na to kilka czynników, przede wszystkim wysoka globalna podaż większości towarów chodzących w jego składa, ale też rosyjskie embargo i nadwyżka żywności, która z tego powodu pozostawała w krajach.
Trend spadkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu br. Miesiąc później podrożał znacznie cukier (+17,2%), artykuły mleczarskie (+9,4%) i oleje roślinne (+6,2%), a w mniejszym stopniu również zboża (+1,7%).
Ceny mięsa były stabilne, jego indeks w październiku nieznacznie obniżył się (o 0,3% do 168,8 pkt), a od marca br. zmienił się w niewielkim stopniu. Jedynie mięso owcze w październiku znacznie podrożało, ze względu na ograniczenie dostaw z Oceanii. Notowania mięsa są aktualnie niemal o 20% niższe niż w analogicznym okresie 2014 roku.
Z kolei światowe ceny zbóż w październiku wzrosły. Szczególnie zyskały na wartości pszenica i kukurydza. Ta pierwsza ze względu na zagrożenie suszą ozimych upraw w niektórych krajach oraz gorsze prognozy zbiorów w Australii. Z kolei w przypadku kukurydzy, wzrost jej notowań to efekt mniejszej sprzedaży przez amerykańskich producentów. Zboża są wciąż jeszcze o 12% tańsze niż w październiku ub.r.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA