WorldFood Warsaw już w kwietniu

Międzynarodowe Targi WorldFood Warsaw zbliżają się wielkimi krokami. Co w tym roku czeka na odwiedzających?

Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw już po raz trzeci odbędą się w Warszawskim Centrum EXPO XXI w dniach 19-21 kwietnia. Wydarzenie w jednym miejscu zgromadzi przedstawicieli polskiego i międzynarodowego biznesu spożywczego. Wśród wystawców znajdą się producenci żywności i napojów, alkoholi, dodatków do żywności i technologii spożywczych. Ważną grupą będą również przedsiębiorstwa oferujące wyroby ekologiczne, dystrybutorzy, importerzy i eksporterzy żywności z Polski oraz takich krajów jak: Ukraina, Belgia, Holandia, Hiszpania, Portugalia, Włochy, Macedonia, Tajlandia i Sri Lanka.

Celem wystawy jest promocja żywności, nawiązywanie nowych kontaktów biznesowych i pozyskiwanie partnerów handlowych oraz integracja branży. Ważną częścią WorldFood Warsaw jest specjalna strefa rozmów wystawców z przedstawicielami sieci handlowych oraz bogaty program merytoryczny. Patronat honorowy nad tegoroczną wystawą sprawuje minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel. Wśród partnerów branżowych znajdują się: Krajowa Unia Producentów Soków, POLBISCO, Związek Polskie Mięso, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polska Izba Handlu, Stowarzyszanie Polska Wódka, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy, Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska i Związek Sadowników RP.

Wiele partnerskich organizacji branżowych wsparło targi merytorycznie i zorganizuje panele tematyczne. Są wśród nich: Polska Federacja Producentów Żywności, która omówi tematykę związaną z barierami eksportowymi, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego przedstawiająca wyzwania sektora mięsnego oraz Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, która zaprezentuje temat związany ze zmianami w handlu.

Renata Struzik, źródło: WorldFood Warsaw