2 października w godz. 10.00-14.00 na placu znajdującym się obok Muzeum Etnograficznego we Włocławku przy ul. Bulwary odbędzie się III Włocławski targ z darami lata pt. „Na jesieni świat się mieni”.
Celem imprezy jest promocja produktów regionalnych wyrabianych na małą skalę z lokalnych surowców. Większość z nich, w oparciu o przepisy tradycyjnej kuchni ludowej, przygotują Koła Gospodyń Wiejskich i laureaci różnych konkursów kulinarnych.
Odwiedzający targ będą mieli okazję spróbować i zakupić m.in. wędliny wykonane tradycyjnymi metodami, wyroby z gęsi, sery z mleka krowiego i koziego, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, kawy, herbaty, oleje, octy, ciasta, chleby. W ofercie wystawców znajdą się również gotowe potrawy, m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, bigosy, kluski ziemniaczane i wiele innych.
– Podczas targów prezentujemy walory warzyw znanych od wieków w polskiej kuchni. W tym roku będzie to jarmuż, który przeżywa renesans na naszych stołach. Dawniej wykorzystywany był po pierwszych przymrozkach do przyrządzania zup i jako dodatek do potraw. Jego właściwości i zalety można będzie poznać na stoisku muzealnym. Targ odbędzie się bez względu na pogodę. Wstęp wolny – informuje Wioletta Osińska z działu Edukacji i Promocji Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku.
Źródło: Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku
Opracował: Samuel Skrzysz