29 września br., w godz. 10.00–14.00, na placu znajdującym się obok Muzeum Etnograficznego we Włocławku przy ul. Bulwary odbędzie się VI Włocławski targ z darami lata pt. „Na jesieni świat się mieni”.
Celem imprezy jest promocja produktów regionalnych wyrabianych na małą skalę z lokalnych surowców. Większość z nich, w oparciu o przepisy tradycyjnej kuchni ludowej, przygotują właściciele gospodarstw, Koła Gospodyń Wiejskich i laureaci różnych konkursów kulinarnych.
– Odwiedzający targ będą mieli okazję spróbować i zakupić m.in. sery z mleka krowiego i koziego, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, kawy, herbaty, oleje, octy, ciasta, chleby, wędliny wykonane tradycyjnymi metodami, wyroby z gęsi. W ofercie wystawców znajdą się również gotowe potrawy m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, bigosy, kluski ziemniaczane i wiele innych oraz naczynia z gliny i drewniane deski – informuje Wioleta Osińska z Działu Edukacji i Promocji Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku
Tematem przewodnim tegorocznego targu będą sery i jego przetwory. Tradycja wyrabiania serów na Kujawach jest bardzo długa i obfituje w różnorodność produktów. Głównie dominują wyroby z mleka krowiego.
– Gospodynie przygotowywały najczęściej twaróg z różnymi dodatkami, np. koprem, szczypiorkiem, cebulką. Jadany był jako smarowidło do chleba, a z dodatkiem śmietanki lub mleka pod nazwą gzik stanowił potrawę obiadową. Popularne były też gomółki z owarzonego twarogu, formowane w kulki lub we wrzecionowate kształty i dobrze osuszone. Na odwiedzających targ czekać będzie ulotka dotycząca historii wyrobu serów z załączonymi ciekawymi przepisami na kujawskie potrawy – dodaje Wioleta Osińska.
Źródło: MZKD
Opracował: Samuel Skrzysz