Ukraiński drób trafił na rynek UE

Ukraina rozpoczęła wysyłkę pierwszych partii drobiu na rynek UE. Eksport mięsa kurcząt zapoczątkował największy ukraiński zakład drobiarski Myronivsky Hliboproduct (MHP), jak podaje World Poultry.

Na początku listopada pierwsze partie skierowano do Francji (60 ton) i Holandii (20 ton). Do rozpoczęcia wysyłek przygotowuje się również drugi największy producent drobiu na Ukrainie – Agromars. Oba zakłady są prawie samowystarczalne w zakresie produkcji pasz dla drobiu, co wzmacnia ich konkurencyjność na rynku europejskim. Eksperci prognozują, że w 2013 r. ukraiński eksport drobiu ogółem może sięgnąć 120 tys. ton, z czego jedynie 3-4 tys. ton trafi do państw UE. W 2014 r. wysyłki na unijny rynek mogą jednak wynieść już ok. 20 tys. ton.
(mat)