Taniej być nie może

Taniej być nie może – mówią dostawcy warzyw. Pomidory od 5 do 6 zł za opakowanie 6 kg, czyli kilogram już od 80 groszy, a pomidory gruntowe są jeszcze tańsze.

Duże są dostawy krajowych warzyw, ogórków gruntowych, cukinii, kabaczków i fasolki szparagowej. Fasolka w ofercie hurtowej 30 lipca sprzedawana była w cenie od 5 do 12 zł za 5 kg, czyli od 1 zł do 2,50 zł za kilogram. Papryka, cukinie, bakłażany, oferowane są sklepom w cenie 2 zł za kilogram. Jedynie papryka kolorowa sprzedawana jest w cenie 3-4 zł za kg.
Porównując aktualne ceny hurtowe z cenami sprzed roku wszystkie warzywa są znacznie tańsze. Ceny niższe od 10 do 50%. Fasola szparagowa kosztuje obecnie tylko ¼ tego, co płacono w 2013 roku (od 1 zł do 2,50 zł za kg). Kalafiory są w cenie od 1 do 2 zł za sztukę, rok temu cena oscylowała pomiędzy 3,50-5 zł za sztukę.
Papryka zielona w cenie około 2 zł za kilogram, pomimo, ze nie jest to jeszcze szczyt sezonu paprykowego. Kolorowa od 3,5 do 4 zł za kilogram, importowana jest droższa o 1 zł, co zdaniem specjalistów spowoduje wycofywanie z rynku importowanej papryki. 
Takie warzywa jak cebula, marchew i ziemniaki tanieją z każdą dekadą miesiąca. Cebula od 60 groszy do 1 zł za kilogram (o połowę mniej niż w 2013 roku). Marchew od 50 groszy, w ubiegłym roku minimalna cena kilogram to 90 groszy.
Podane ceny są cenami w ofercie hurtowej
 
AT za WR-SRH w Broniszach