Szukają alternatywnych źródeł białka

W ministerstwie rolnictwa został powołany zespół do spraw alternatywnych źródeł białka, którego celem jest wypracowanie działań mających na celu ograniczenie zapotrzebowania na importowane białko sojowe przeznaczone do żywienia.

Obecnie zespól pracuje nad programem dotyczącym możliwości stosowania alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt. Polska importuje rocznie ponad 2,3 mln ton śruty sojowej.

4 października podczas czwartego już spotkania zespołu  przeanalizowano działania, jakie może podjąć ministerstwo,  a także hodowcy, producenci pasz, ośrodki doradztwa rolniczego i instytuty naukowe, by zwiększyć stosowanie alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt.

Wśród tych działań większość ukierunkowana jest na upowszechnienie hodowli soi, zwiększenie areału uprawy tej rośliny, zwiększenie możliwości udziału rzepaku w mieszankach paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Działania związane z dopuszczeniem do stosowania w żywieniu zwierząt przetworzonego białka zwierzęcego będą wymagały zmiany przepisów na poziomie Unii Europejskiej.

– Wszyscy członkowie zespołu wykazali chęć podjęcia trudu i realizacji programu. Większość wskazała jednak, że uniezależnienie Polski od importu soi jest procesem długotrwałym. Nie ma możliwości szybkiego ograniczenia importu ponad 1 mln ton białka sojowego i zastąpienia go rodzimym źródłem białka – informuje Biuro Prasowe MRiRW.

Źródło: MRiRW