Spadki notowań cukru na giełdach

Po dynamicznych wzrostach w połowie maja kolejny tydzień przyniósł silne spadki notowań cukru na giełdach.

Przez ostatni tydzień cukier biały i surowy potaniały o ponad 4%, kosztował odpowiednio 473,2 USD/t i 384,5 USD/t. W relacji miesięcznej cukier biały był tańszy o 1%, a surowy minimalnie droższy, w skali roku notowania cukru białego były nieznacznie wyższe, a surowego wyższe o prawie 5%. Ostatnie spadki nie były tak silne jak poprzedzające je podwyżki. Przeceny są skutkiem przede wszystkim słabego popytu na rynku rzeczywistym oraz dużej podaży, zwłaszcza z Tajlandii, gdzie produkcja cukru była rekordowa, i z Brazylii. Niepewność na rynku wprowadza sytuacja w Brazylii – ciągle nie wiadomo, jaki wpływ na zbiory trzciny cukrowej miała susza – większość prognoz zakłada ich spadek o 5% w rozpoczętym w kwietniu sezonie 2014/15. Susza dotknęła także uprawy kawy, co było powodem podwyżek jej notowań, ale obecnie pojawiają się sygnały, że zbiory kawy nie muszą być tak niskie, jak początkowo oczekiwano. Nie wiadomo, czy podobnie nie będzie w przypadku cukru.

(Źródło: FAMMU/ FAPA)