Spadek eksportu wieprzowiny

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 438 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych – o 8,8% mniej niż w tym samym okresie 2013 r.

W sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (42%) oraz podroby i tłuszcze (45%), których wysłano odpowiednio o 4% i 12% mniej niż przed rokiem. Największy spadek wywozu dotyczył świeżego mięsa (-26%). Obniżenie eksportu to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br.
 

Rosjanie sprowadzili prawie o 60% mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem.
 

W podobnym stopniu obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś.
 

Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w styczniu i lutym br. stały się kraje azjatyckie – głównie Chiny, Hongkong, Japonia i Korea Płd.
 

Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja. Z grona największych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, w największym stopniu Niemcy (-22%), Polska (-19%) i Hiszpania (-14%).
 

Zwiększyły wywóz Holandia (+10%) i Włochy (+17%).
 

W styczniu i lutym br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 6 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych – o 4% mniej niż rok wcześniej. Wśród zakupów dominowały podroby i tłuszcze (71%). Największym dostawcą wieprzowiny do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się o 4% w skali roku, wzrosły natomiast zakupy w Serbii (+71%) i Norwegii (+28%).

(wrp.pl, FAMMU/FAPA)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności