fbpx

Selen niezbędny dla opasów. Jak objawiają się niedobory?

Selen jest mikroelementem odgrywającym istotną rolę w organizmie bydła. Występuje we wszystkich komórkach. Właściwa podaż w dawce pokarmowej korzystnie wpływa na płodność i produkcyjność. Zasługuje na większą uwagę, w przypadku żywienia bydła, w tym też i mięsnego.

Baner Kuhn

Selen wchodzi w skład enzymów i selenoprotein. Jego brak może powodować chorobę białych mięśni u bydła rzeźnego. Odgrywa istotną rolę w procesach antyoksydacyjnych i detoksykacyjnych. Przez wzrost aktywności enzymów wątrobowych, pobudzaniu proliferacji limfocytów B oraz produkcji immunoglobulin klas IgM oraz IgG. Nie tylko zwiększa liczbę limfocytów, ale poprawia ich zdolność do wewnątrzkomórkowego zabijania patogenów np. w przypadku zapalenia gruczołu mlekowego. Pośrednio wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Jako przeciwutleniacz, selen ogranicza szkodliwe procesy peroksydacji m. in. lipidów, DNA i RNA, chroniąc komórki przed deformacją oraz uszkodzeniami genetycznymi.

Niedobór selenu u bydła może prowadzić do: występowania biegunek, martwicy wątroby, zatrzymania łożyska, występowania stanów zapalnych błony śluzowej macicy, zaburzeń w inwolucji macicy, zaburzeń w funkcjonowaniu jajników i zwiększonej częstości występowania torbieli, mniejszego wskaźnika zapłodnień, obumierania płodów, niskiej odporności na zakażenia oraz zwiększonej podatności na występowanie schorzeń gruczołu mlekowego, szczególnie mastitis.

Tab.1.Zawartość selenu w paszach dla bydła (Wiewióra, 2000)

W przypadku opasów, niedobór selenu może być przyczyną niższych przyrostów masy ciała, zaś u młodych zwierząt skutkować dystrofią mięśni lub stawów. Selen podawany w optymalnych ilościach w dawce pokarmowej na 2 miesiące przed ubojem poprawia wskaźniki organoleptyczne wołowiny, szczególnie kruchość i barwę mięsa, co nie jest bez znaczenia dla konsumenta.

Baner Kioti
SDF baner

Selen występuje w paszach roślinnych, zaś jego zawartość zależy od zasobności gleby oraz gatunkowej predyspozycji roślin do akumulacji tego pierwiastka. Szczególnie niską zawartością selenu odznaczają się gleby leżące na terenach północnej i wschodniej Polski. Nieco bogatsze są rejony Dolnego Śląska. Pod względem zdolności do gromadzenia selenu rośliny można uszeregować jak następuje: najwięcej selenu zawierają rośliny krzyżowe, mniej motylkowe, a najmniej – wiechlinowate. Ta ostatnia rodzina obejmuje gatunki roślin łąkowych, pastwiskowych i zbożowych. Stanowią one główne komponenty paszowe w dawkach dla bydła. Jak wykazały badania przeprowadzone w Instytucie Zootechniki-PIB, pasze objętościowe produkowane na terenie naszego kraju charakteryzują się szczególnie niskim poziomem selenu (tab.1). Duży więc procent zwierząt w Polsce otrzymuje paszę nie zawierającą właściwej ilości selenu.

Według norm żywienia bydła mięsnego, dzienne zapotrzebowanie na selen wynosi 0,1 mg/kg s. m. paszy. W celu uzyskania rekomendowanych ilości selenu, w skład dawek pokarmowych dla opasów powinny być włączane dodatki uzupełniające, głównie w postaci premiksów mineralnych. Zgodnie z prawodastwem UE dopuszczalne do stosowania w żywieniu zwierząt są sole sodowe selenu, selenin oraz selenian sodu (Obwieszczenie MRiRW, 2004) oraz drożdże selenowe, szczep Saccharomyces cervisiae (Rozporządzenie KE nr 1750/2006).

Miejscem wchłaniania selenu jest jelito cienkie; formy organiczne absorbowane są w dwunastnicy, zaś sole mineralne w jelicie krętym. U bydła, wchłanianie selenu jest poprzedzone przemianami zachodzącymi w żwaczu. I tak, nieorganiczne formy selenu w żwaczu podlegają dysocjacji, a następnie ok. 30-40% pierwiastka ulega wytrąceniu w postaci nierozpuszczalnych selenków oraz w formie elementarnej i zostaje następnie wydalane z kałem. W procesie tym istotną rolę odgrywa odczyn treści żwacza. Ok. 10-15% pierwiastka zostaje wbudowana w białko mikroflory żwacza, natomiast ok. 40-60% przepływa do jelit, gdzie w postaci seleninu zostaje wchłonięta do krwiobiegu. Tą drogą do organizmu przeżuwacza, dostaje się zaledwie ok. 15% selenu zawartego w dawce pokarmowej. Znacznie więcej, bo 34-49% absorbowane jest w przypadku, gdy selen podawany jest w formie organicznej np. drożdże selenowe. Pewnym rozwiązaniem jest podawanie selenu bydłu w postaci chronionej. Mieszanki mineralne mogą zawierać selen chroniony w postaci seleninu sodu. Jest on pokryty otoczką ochronną, odporną na procesy zachodzące w żwaczu. Dzięki powłoce, selen przedostaje się przez żwacz w postaci nienaruszonej, a pełna jego ilość dociera do jelita cienkiego, gdzie dochodzi do stopniowego uwalniania selenu. Proces jest powolny, a efekt działania przedłużony. Inną formą suplementacji bydła są też lizawki solne zawierające w swoim składzie obok selenu również jod.

Stosowanie dodatków selenu do paszy musi być kontrolowane. Przekroczenie wartości 0,5 mg/kg s.m. paszy może być niebezpieczne. Aby uniknąć zatruć należy dbać o szczególnie dobre zhomogenizowanie premiksów zawierających selen i bardzo dokładne wymieszanie ich z paszą.

Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.