Rolnictwo konserwujące to korzyści ekonomiczne, społeczne i środowiskowe

Rolnictwo konserwujące przynosi korzyści ekonomiczne, społeczne i środowiskowe – przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich i przeciwdziała ich wyludnieniu oraz zapewnia szereg dodatkowych korzyści rolnikom, wynika z raportu ECAF. 

Europejska Federacja Rolnictwa Konserwującego (European Conservarion Agriculture Federation/ECAF) przedstawiło raport dotyczący potencjału rolnictwa konserwującego (CA) w Polsce i jego wkładu w realizację celów europejskich w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu oraz przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej, a także bezpieczeństwa żywnościowego.

Rolnictwo konserwujące (CA) to system zrównoważonej produkcji rolnej obejmujący praktyki rolnicze dostosowane do wymagań i lokalnych warunków upraw, chroniące glebę przed erozją i degradacją, a także poprawiające jej jakość i bioróżnorodność. Zachęcając do stosowania siewu bezpośredniego, roślin okrywowych płodozmianu i dywersyfikacji upraw, rolnictwo konserwujące, ma na celu ochronę, poprawę i bardziej efektywne wykorzystanie zasobów naturalnych.

W Polsce produkcja roślinna stanowi 6,3 proc. całkowitej produkcji roślinnej w UE., natomiast rolnictwo konserwujące stosowane jest przez polskich rolników na około 227 tys. ha, czyli 2,1 proc.  powierzchni użytków rolnych. Zgodnie z prezentowanym badaniem powierzchnia ta może wzrosnąć nawet do 9,9 mln ha (scenariusz potencjalny), jeśli rolnicy, korzystający z techniki uprawy konwencjonalnej i uproszczonej, przestawią się na rolnictwo konserwujące.

Rolnictwo konserwujące oszczędza – w porównaniu z uprawą konwencjonalną – czas pracy rolników o 816 tys. godzin, co daje blisko 5 mln euro rocznie oszczędności, czytamy w raporcie.

Przy potencjalnym scenariuszu raport ECAF szacuje, że roczne oszczędności czasu pracy rolników w Polsce wyniosłyby ponad 213 mln EUR. Jednocześnie rolnictwo konserwujące obniża koszty energii, zużycia środków produkcji oraz koszty operacyjne.

Badanie ECAF wykazało, że sumę korzyści z wdrożenia rolnictwa konserwującego dla rolników w Polsce można wycenić na poziomie 18,9 mln EUR rocznie. Kwota ta może wzrosnąć do 822,4 mln EUR rocznie w maksymalnym potencjalnym scenariuszu wdrożenia rolnictwa konserwującego w naszym kraju.

Zgodnie z wynikami badania ECAF rolnicy stosujący techniki CA mogą obniżyć koszty produkcji o 20 proc. w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym. Redukcja kosztów produkcji wynikająca z wdrożenia rolnictwa konserwującego w Polsce może doprowadzić do poprawy bilansu handlowego w rolnictwie o 12,9 mln EUR w obecnym scenariuszu i aż do 560 mln EUR w scenariuszu potencjalnym. Oszczędności będą miały przełożenie na poziom cen w Polsce oraz na zmniejszenie liczby gospodarstw dotkniętych poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce.

Oprócz korzyści ekonomicznych CA ma pozytywny wpływ na rozwój obszarów wiejskich oraz przeciwdziała ich wyludnianiu się m.in. poprzez ograniczenie ich porzucenia i zmniejszenie liczby osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Stosując rolnictwo konserwujące rolnicy mają więcej czasu na inną działalność gospodarczą przynoszącą dochody, na aktywność  społeczną oraz zyskują równowagę między życiem zawodowym, a prywatnym.

Wśród korzyści środowiskowych możliwych do osiągnięcia dzięki stosowaniu praktyk CA raport ECAF wskazuje zmniejszenie erozji gleby nawet o 88 proc., czy większą różnorodność biologiczną. Liczba gatunków żyjących w glebie i w środowisku rolnym może się pomnożyć od 2 do 9 razy.

Ponadto zastosowanie technik CA sprzyja tworzeniu warstwy próchnicy, biomasy mikrobiologicznej i stabilności kruszywa oraz pozwala osiągnąć wyższy wskaźnik infiltracji wody. Wdrożenie rolnictwa konserwującego w Polsce umożliwiłoby roczną redukcję CO2 na poziomie 134 EUR/ha ze względu na większe wiązanie CO2 w glebie i niższą emisję do atmosfery. Oznacza to ograniczenie emisji CO2 o 363,9 tys. ton rocznie, a w maksymalnym potencjalnym scenariuszu wdrożenia aż o 15,9 mln ton rocznie.

Podstawowymi narzędziami stosowanymi w rolnictwie konserwującym są siewniki do siewu bezpośredniego zmniejszające straty węgla organicznego w glebie oraz herbicydy na bazie glifosatu pozwalające na skuteczną kontrolę chwastów, zwiększenie plonów i zmniejszenie kosztów ponoszonych przez rolników.

Badanie ECAF przeprowadzono w Danii, Francji, Niemczech, Włoszech, Polsce i Hiszpanii.

Europejska Federacja Rolnictwa Chroniącego (ECAF) została utworzona w 1999 jako międzynarodowe stowarzyszenie non-profit, podlegające prawu belgijskiemu. Zrzesza dziewiętnaście krajowych stowarzyszeń, które promują wśród europejskich rolników „najlepsze praktyki” w zakresie rolnictwa konserwującego, gospodarowania glebą.

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.