Taszkient jest największym miastem w Azji Środkowej i liczy około trzech milionów ludzi, a dodatkowe dwa miliony ludzi mieszka w okolicznych regionach. Dlatego właśnie tutaj zostały zlokalizowane największe targi żywnościowe w tym regionie Azji – Uzbekistan Food Week.
W odbywających się w dniach 7 – 9 listopada targach w Taszkiencie biorą udział oprócz rodzimych przedsiębiorców również wystawcy z Rosji, Chin, Kazachstanu, Czech i Polski.
Nasz kraj reprezentuje tutaj Stowarzyszenie Innowatorów Wsi z Waliszewic , które chce pokazać uczestnikom tej międzynarodowej wystawy jak smakuje polski drób i dlaczego warto go sprowadzić do Azji. Przyjazd delegacji z Polski do Taszkientu okazał się strzałem w przysłowiową dziesiątkę o czym świadczą tłumy oblegające firmowe stoisko. Uzbeków interesuje nie tylko import mięsa, ale również sposób hodowli jak i żywienie kur. Mieszkańcy Uzbekistanu chcieliby, aby polskie kurczaki znalazły się w menu ich restauracji oraz w sklepach i na targowiskach.
W zamian oferują oprócz tradycyjnych form zapłaty również płody ze swoich pól i sadów. Jaki będzie efekt ekonomiczny wizyty producentów drobiu w Uzbekistanie przekonamy się za jakiś czas. Dziś są rozmowy i deklarację współpracy….
Uzbecy wiedzą, że jesteśmy drobiową potęgą i że nasz drób gości już na wielu stołach świata. Być może już za kilka miesięcy w najmodniejszej taszkienckiej restauracji będą oprócz miejscowych smakołyków polecać również potrawkę z naszych brojlerów.
Autor: Krzesimir Drozd