W dniach 20-22 listopada 2018 roku w centrum wystawienniczym Expo- Georgia w Tbilisi odbędą się targi Agro Food Drink Tech Expo 2018. To największa wystawa rolno – spożywcza w regionie Kaukazu. Wystawcy to firmy z szeroko rozumianego sektora rolno-spożywczego, m.in. z branż: żywność, napoje, opakowania, nasiennictwo, ochrona roślin, sadownictwo, szkółkarstwo, maszyny rolnicze, urządzenia związane z sektorami rolnym i spożywczym.
Swoje stoisko na targach będzie miało również Stowarzyszenie Innowatorzy Wsi z Waliszewic, które będzie w stolicy Gruzji promować zalety smakowe oraz prozdrowotne polskiego drobiu oraz kreować pozytywny wizerunek polskich producentów drobiu wśród konsumentów zagranicznych. Polskie stoisko została sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
– Mięso drobiu jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka , witamin B6 i PP, składników mineralnych, w tym przede wszystkim potasu i magnesu. Ponadto tłuszcz drobiowy zawiera wiele cennych z żywieniowego punktu widzenia komponentów, takich jak np. kwasy tłuszczowe z rodziny n – 3. Na zawartość i proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami tego gatunku mięsa, można wpłynąć poprzez odpowiednie żywienie drobiu. Podawanie ptakom optymalnie zbilansowanej diety warunkuje uzyskanie drobiu o podwyższonej wartości odżywczej – informuje Krzysztof Łuczak ze Stowarzyszenia Innowatorów Wsi.
Źródło: Stowarzyszenie Innowatorów Wsi