29 stycznia w Brukseli odbyło się pierwsze spotkanie grupy wysokiego szczebla ds. Cukru. Spotkanie poświęcone było rozwojowi unijnego rynku cukru od czasu zakończenia systemu kwot w dniu 30 września 2017 r.
Produkcja cukru w UE znacznie wzrosła w pierwszym roku gospodarczym (2017/18) po zakończeniu systemu kwotowego w porównaniu z rokiem poprzednim (2016/17). Doprowadziło to do spadku ceny cukru w UE, w kontekście globalnej nadwyżki cukru i niskich cen międzynarodowych. Państwa członkowskie wyraziły zatem obawy dotyczące rentowności sektora. W odpowiedzi komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan postanowił utworzyć grupę wysokiego szczebla ds. Cukru, aby zapewnić dokładną ocenę sektora cukru na poziomie europejskim i krajowym.
System kwot cukru UE zakończył się 30 września 2017 r. Teraz europejscy producenci cukru mają możliwość dostosowania swojej produkcji do realnych możliwości komercyjnych, zwłaszcza w zakresie eksploracji nowych rynków eksportowych, a jednocześnie upraszczają zarządzanie polityką i obciążenia administracyjne dla operatorów, producentów i handlowców.
W latach 2006-2010 sektor cukru został gruntownie zrestrukturyzowany, dzięki wsparciu w wysokości 5,4 mld EUR. Pozwoliło to sektorowi przygotować się do zakończenia kontyngentu, dzięki poprawie wydajności w tym okresie.
Źródło: KE