fbpx

O unijnym cukrze w Brukseli

29 stycznia w Brukseli odbyło się pierwsze spotkanie grupy wysokiego szczebla ds. Cukru. Spotkanie poświęcone było rozwojowi unijnego rynku cukru od czasu zakończenia systemu kwot w dniu 30 września 2017 r.

Produkcja cukru w UE znacznie wzrosła w pierwszym roku gospodarczym (2017/18) po zakończeniu systemu kwotowego w porównaniu z rokiem poprzednim (2016/17). Doprowadziło to do spadku ceny cukru w UE, w kontekście globalnej nadwyżki cukru i niskich cen międzynarodowych. Państwa członkowskie wyraziły zatem obawy dotyczące rentowności sektora. W odpowiedzi komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan postanowił utworzyć grupę wysokiego szczebla ds. Cukru, aby zapewnić dokładną ocenę sektora cukru na poziomie europejskim i krajowym.

Samasz loteria - baner

System kwot cukru UE zakończył się 30 września 2017 r. Teraz europejscy producenci  cukru mają możliwość dostosowania swojej produkcji do realnych możliwości komercyjnych, zwłaszcza w zakresie eksploracji nowych rynków eksportowych, a jednocześnie upraszczają zarządzanie polityką i obciążenia administracyjne dla operatorów, producentów i handlowców.

W latach 2006-2010 sektor cukru został gruntownie zrestrukturyzowany, dzięki wsparciu w wysokości 5,4 mld EUR. Pozwoliło to sektorowi przygotować się do zakończenia kontyngentu, dzięki poprawie wydajności w tym okresie.

Źródło: KE

SDF baner ciągnik
Baner Syngenta
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.