Na przełomie września i października zaobserwowaliśmy znaczący wzrost cen warzyw krajowych spod osłon – to upały spowodowały gotowanie się roślin w szklarniach i tunelach.
Rynek warzyw
• Pomidory: malinowe 6-8 zł/kg, czerwone 4,5-5,5 zł/kg, gruntowe 2-3 zł/kg
• cukinia 3,5-5,5 zł/kg
• ogórki szklarniowe 4-5 zł/kg, gruntowe 4,75-5,5 zł/kg
• bakłażany 4,5-6 zł/kg
• fasolka szparagowa 3,5-5,5 zł/kg
• papryka czerwona 3,5-4,5 zł/kg
Warzywa korzeniowe i kapustne również zaliczają wysokie zwyżki cen:
• kalafior 3,5-5 zł/szt
• kapusta biała 3-4 zł/szt
• marchew 1,3-1,7 zł/kg
• cebula biała 1,4-1,75 zł/kg
Rosnące ceny krajowych warzyw spod osłon uruchomiły import tychże z Hiszpanii. Na razie są oferowane cukinie w cenie 4,5-5,5 zł/kg; bakłażany 5-6 zł/kg i papryka żółta/pomarańczowa 5/7 zł/kg.
Rynek owoców
Ceny jabłek spadają w szybkim tempie od 1,5 zł/kg na początku września do 0,7-1 zł/kg obecnie. Tylko niektóre odmiany (np. Empire) jeszcze trzymają poziom ok 20 zł za skrzynkę 15 kg.
Szybko skończyły się w tym roku borówki amerykańskie (upały i susza) co ma odbicie w cenach oscylujących wokół 40 zł/kg dla porównania w 2017 roku nie przekraczały 20 zł/kg.
Jako pierwsze w tym roku cytrusy z basenu Morza Śródziemnego pojawiły się cytryny z Turcji w cenie 4,5 zł/kg.
Źródło: Bronisze S.A.