fbpx

Jak wybrać karpia na wigilijny stół?

Wigilia tuż tuż. Większość z nas spożywa karpia raz do roku, właśnie w ten szczególny wieczór. Warto więc zadbać o to, żeby nasz karp był jak najsmaczniejszy. Jak wybrać rybę, aby tak się stało? Przygotowaliśmy kilka wskazówek.

Samasz loteria - baner

Według specjalistów od gastronomii najsmaczniejsze karpie to te o masie od 1,5 do 2,5 kilograma. Podczas zakupu warto zapytać sprzedawcę miejsce pochodzenia; jeżeli może on okazać się certyfikatem, zazwyczaj mamy pewność co do dobrych praktyk produkcji; karmienia i badań weterynaryjnych. Najlepszą praktyką jest kupowanie żywych karpi; jeżeli wybieramy spośród takich, zwróćmy uwagę na zachowanie ryby; im bardziej żwawa i płochliwa, tym lepiej. Unikajmy ryb, które nie są w stanie utrzymać w wodzie naturalnej pionowej pozycji.

Niektórzy kupują ryby śnięte i nie jest to błędem pod warunkiem, że ryba jest świeża. Taką rozpoznamy po naturalnym kształcie, jędrności i elastyczności, czerwonych skrzelach, jasnych i wypukłych oczach. Świeża ryba po wrzuceniu do wody opadnie na dno. Nieświeżą rybę rozpoznamy po nieprzyjemnym zapachu, brunatnych skrzelach i mętnym, żółtawym śluzie pokrywającym skórę.

Niekiedy zdarza się, że karp pachnie mułem. Wynika to z występowania sinic w stawie hodowlanym, którymi żywią się zwierzęta. Pozbycie się zapachu mułu nie jest łatwe, jednak możemy spróbować włożyć przygotowaną rybę na kilka godzin do roztworu składającego się z 5 l wody, 2 łyżek sody oczyszczonej i 2 łyżek soli.

Baner SDF
Baner webinarium konopie

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.