Goëmar Colorado – wybarwienie i odżywienie owoców

Ze względów wizualnych, smakowych i dietetycznych najbardziej cenione są owoce dobrze wybarwione. Niestety, polski klimat nie zawsze temu sprzyja. Jak zadbać o odpowiednie wybarwienie owoców?

Wybarwianie się jabłek jest procesem, na który wpływają zarówno czynniki takie jak przebieg temperatur w okresie dojrzewania owoców, jak i szereg zabiegów agrotechnicznych jak cięcie czy nawożenie. Oczywistą sprawą jest też wpływ odmiany i podkładki. Lepiej wybarwione jabłka łatwiej znajdują nabywców, dlatego warto działać kompleksowo, aby uzyskać pożądany efekt – „rumiane” jabłka. Za powstanie rumieńca odpowiadają antocyjany. Synteza tych barwników zachodzi efektywniej w owocach odpowiednio zaopatrzonych w cukry. 
Colorado – aktywator wybarwienia owoców poprawia odżywienie owoców, dzięki czemu stymuluje syntezę odpowiedzialnych za nie barwników. Preparat zawiera GA14 – biologicznie aktywny homogenat z alg Ascophyllum nodosum a także mangan i cynk. 
Sadownicy stosujący Colorado obserwowali zarówno to, że rumieniec pokrywał większą powierzchnię owoców, jak i większą intensywność rumieńca. Zalecane stosowanie to dwa zabiegi: 4 i 2 tygodnie przed planowanym zbiorem.
(Źródło: Arysta LifeScience Polska)