W dniach 21-23 marca w gmachu Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego ul. Ratuszowa 13 w Warszawie odbędzie się Festiwal Chlebów Świata.
Nowością Festiwalu Chlebów Świata są piekarnicze prezentacje, które będą realizowane co godzinę w kilkunastu salach lekcyjnych.
Odwiedzając te „laboratoria piekarnicze” można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez rzymian i Palestyńczyków, piekarzy z Chin, Indonezji, Syrii, i inne atrakcje.
Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa w piekarni domowej oraz ekologiczne wędzenie wędlin zapewnione przez ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu.
W zamienionych salach lekcyjnych na laboratoria piekarnicze co godzinę będzie można poznać sposoby przygotowania: piady, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, biopieczywa, ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Indonezji, Palestyny, Syrii, Serbii, Włoch i innych stron świata.
Wystawa Chlebów Świata, w tym chleb kosmonautów.
Biesiady Chlebne – (piątek i sobota, 21-22.03.br.) od godz. 19.00 – 22.00
Produkty Jarmarku Chlebów Świata i dodatków: chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko, ciasta, sery krowie, kozie, owcze, sery dojrzewające, żubrowiec, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny, powidła z buraków cukrowych z Mazowsza.
Degustacje kanapek chlebów świata.
Organizatorzy: Zespół Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie
Stowarzyszenie Polskich Mediów,
Warszawska Izba Turystyki,
Godziny otwarcia: piątek, 21 marca: 9.00 do 17.00
sobota, 22 marca: 10.00 do 18.00
niedziela, 23 marca: 10.00 do 16.00
(mat)
(mat)