Fakty i mity o mleku

„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych od kilku lat przez Polską Izbę Mleka. Na 2014 rok zaplanowane zostały dwa spotkania, z których pierwsze odbyło się 2 kwietnia w Białymstoku. Poświęcone było oczywiście roli mleka i jego przetworów, jak również konsekwencjom ich braku w codziennej diecie dzieci i młodzieży.

Rozmawiano o tym, że pomimo dość wysokiej świadomości konsumentów o roli mleka i jego przetworów, zapominamy o nim w układaniu naszego codziennego jadłospisu, choć stanowi jeden z ważniejszych elementów piramidy żywieniowej. Mleko jest przecież najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i wielu witamin. Dzięki niemu jest również możliwy prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.
W tegorocznej debacie ekspertami byli lekarze na co dzień pracujący w Klinice Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Prof. dr hab. n. med. Janina Danuta Piotrowska – Jastrzębska, w trakcie swojego wykładu zwróciła uwagę na to, jak ogromną rolę odgrywa prawidłowe żywienie, będące głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym zarówno na stan zdrowia, jak również procesy rozwojowe dzieci i młodzieży. Profesor Jastrzębska wskazała jednoznacznie, w okresie niemowlęcym i dziecięcym występują jedynie zaburzenia karmienia, natomiast u dzieci starszych i młodzieży możemy mówić o zaburzeniach odżywiania. 
Skutkiem nieprawidłowości w codziennym odżywianiu, w którym bardzo często brakuje mleka oraz jego przetworów, jak również innych produktów będących podstawą racjonalnego żywienia, są wg oceny prof. Piotrowskiej-Jastrzęskiej: niedożywienie, nadwaga, jak również coraz bardziej niepokojące zjawisko, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży – otyłość.
Ważnym elementem, który pomoże zachować równowagę organizmu i nie pozwoli na pojawienie się niepokojących objawów, a w konsekwencji zaburzeń jego funkcjonowania, jest odpowiednio zbilansowana dieta. Nie może w niej zabraknąć mleka i jego przetworów, obok innych równie wartościowych składników naszej codziennej diety.
Kolejny ekspert Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska poruszyła natomiast tematykę wpływu mass mediów na aktualne wybory konsumenckie w zakresie odżywiania i tego, w jaki sposób powinniśmy weryfikować skierowane do nas informacje. Zwróciła uwagę na wiele aspektów, które mają wpływ na to, iż często wybieramy te produkty, które niejednokrotnie nie powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.
Kontynuację tematu nieprawidłowości odżywiania podjęła również Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka, Agnieszka Maliszewska. Podkreśliła, że w Polsce ciągle spożywamy zbyt mało mleka i produktów mleczarskich. Mimo, iż spożycie z roku na rok wzrasta i w ubiegłym roku osiągnęło poziom ok. 197 l/mieszkańca, wciąż jesteśmy daleko za pozostałymi krajami Unii Europejskiej. W celu zwiększenia spożycia mleka wśród naszych rodaków, Polska Izba Mleka nie ustaje w ciągłej promocji i organizacji przedsięwzięć mających na celu edukację zarówno dzieci, młodzieży, jak również dorosłych w temacie mleka.
Konferencja „Fakty i mity o mleku”, która odbyła się w Białymstoku 2 kwietnia 2014 roku. Sfinansowana została z Funduszu Promocji Mleka. 
(mat)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności