Erytrytol zamiast cukru

Komisja Europejska dopuściła stosowanie erytrytolu w żywności, również w napojach w zastępstwie cukru.

Komisja Europejska pozwoliła na szersze stosowanie erytrytolu w żywności. Erytrytol jest to słodzik z grupy cukroli, który występuje naturalnie między innymi w owocach, ale na skalę przemysłową pozyskuje się go z glukozy. W składzie produktu podanym na etykiecie będzie można znaleźć go oznaczonego jako E 968.

Słodzik ten już od dawna jest dopuszczony do stosowania w żywności, jednak niepewne było jego działanie w przypadku zastosowania w napojach. Powód? Erytrytol w dużych dawkach działa przeczyszczająco. I jeśli jeszcze żywności z nim w składzie w ogromnych ilościach raczej nie da się skonsumować (a przynajmniej byłoby bardzo trudno), to w napojach i owszem, można przedawkować.

Jednak badania wykazały, że jeśli słodzik ten będzie stosowany maksymalnie w stężeniu 1,6% w napojach o obniżonej zawartości cukru, nie będzie on miał działań niepożądanych. Jego zaletą zaś jest wzmacnianie smaku oraz łagodzenie posmaku słodzików, dzięki czemu napój ma smak zbliżony do słodzonego cukrem.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności