fbpx

Erytrytol zamiast cukru

Komisja Europejska dopuściła stosowanie erytrytolu w żywności, również w napojach w zastępstwie cukru.

Komisja Europejska pozwoliła na szersze stosowanie erytrytolu w żywności. Erytrytol jest to słodzik z grupy cukroli, który występuje naturalnie między innymi w owocach, ale na skalę przemysłową pozyskuje się go z glukozy. W składzie produktu podanym na etykiecie będzie można znaleźć go oznaczonego jako E 968.

Samasz loteria - baner

Słodzik ten już od dawna jest dopuszczony do stosowania w żywności, jednak niepewne było jego działanie w przypadku zastosowania w napojach. Powód? Erytrytol w dużych dawkach działa przeczyszczająco. I jeśli jeszcze żywności z nim w składzie w ogromnych ilościach raczej nie da się skonsumować (a przynajmniej byłoby bardzo trudno), to w napojach i owszem, można przedawkować.

Jednak badania wykazały, że jeśli słodzik ten będzie stosowany maksymalnie w stężeniu 1,6% w napojach o obniżonej zawartości cukru, nie będzie on miał działań niepożądanych. Jego zaletą zaś jest wzmacnianie smaku oraz łagodzenie posmaku słodzików, dzięki czemu napój ma smak zbliżony do słodzonego cukrem.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

SDF baner ciągnik
Baner Syngenta
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.