reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

DDGS dobrą alternatywą w żywieniu bydła mlecznego i mięsnego. Jak go stosować?

Suszony wywar gorzelniany (DDGS) jest produktem ubocznym przemysłu spirytusowego. W handlu, ma postać sypką, głównie w formie płatków lub peletu. W dawkach dla bydła mięsnego DDGS może być paszą alternatywną i skutecznie zastępować poekstrakcyjne śruty (rzepakowa, sojowa), makuchy, suszone młóto lub kukurydzę.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

Wartość pokarmowa wywaru gorzelnianego jest wysoka, głównie dzięki znacznej ilości białka (powyżej 24%) oraz dużej  zawartości aminokwasów niezbędnych,  szczególnie lizyny, metioniny z cystyną, tryptofanu i treoniny. Cennym składnikiem DDGS są także witaminy z grupy B, witamina A i E oraz mikroelementy: cynk, mangan, miedź, żelazo i selen.

Porównując skład chemiczny DDGS można stwierdzić, że jest to produkt, który pod względem zawartości białka wykazuje podobieństwo do poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, pod względem zawartości metioniny – do drożdży i poekstrakcyjnej śruty sojowej, zaś pod względem zawartości treoniny – do makuchów rzepakowych. Zawiera natomiast mało lizyny i tryptofanu, podobnie jak ziarna owsa i nasiona słonecznika. W porównaniu z surowcem wyjściowym dostępność aminokwasów z DDGS może być nieco niższa, co w szczególności dotyczy lizyny. Według szeregu autorów przydatnym wskaźnikiem przyswajalności tego aminokwasu może być kolor suszonego wywaru. Wykazano, że jasna, złocista barwa DDGS jest związana z dostępnością lizyny, przekraczającą 80%, w przypadku koloru ciemnobrązowego i zapachu dymnego (na skutek zbyt wysokiej temperatury suszenia), dostępność lizyny jest niższa i może spaść poniżej 60%. W takich przypadku wskazana jest  suplementacja aminokwasami syntetycznymi.

reklama
Baner Corner
reklama
baner kioti

Białko DDGS charakteryzuje się powolnym rozkładem w żwaczu, co sprawia, że świetnie komponuje się z paszami o szybszym rozkładzie, jak zielonki, sianokiszonki lub kiszonka z kukurydzy. Powolny proces  rozkładu powoduje również, że jest ono trawione w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego, co zwiększa wykorzystanie białek i innych związków azotowych. W ten sposób ograniczane zostają straty białek podczas szybkiej przemiany tego składnika do amoniaku, a następnie do mocznika wydalanego z moczem. Wyniki badań wskazują, że straty białka podczas żywienia wywarem są niższe niż przy stosowaniu śruty sojowej. Na uwagę zasługuje również tłuszcz w DDGS. Zawiera on sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym głównie kwasu linolowego, co przekłada się na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa.

reklama
Baner Sumiagro
reklama
baner bayer
reklama
Baner Samasz
reklama
baner MChale

Wywary zbożowe są dobrym źródłem przyswajalnego fosforu, co prawdopodobnie spowodowane jest działaniem fitazy wytwarzanej przez drożdże podczas procesu fermentacji alkoholowej. Jak wykazano doświadczalnie, przyswajalność fosforu z DDGS zbożowego może sięgać nawet 50%. Dla porównania, przyswajalność tego pierwiastka z ziarna kukurydzy sięga ok. 30%. Fakt ten wskazuje na możliwość mniejszego zużycia fosforanów paszowych w mieszankach zawierających w składzie suszone wywary, dzięki czemu obniżone zostaje wydalanie fosforu do środowiska.

W porównaniu do ziarna kukurydzy, suszony wywar ma wyższą zawartość wapnia, fosforu i siarki. Z powodu kompletnej fermentacji w trakcie produkcji, zawartość tłuszczu, aminokwasów, soli mineralnych oraz witamin w wywarach jest 2-3 krotnie wyższa niż w ziarnie zbóż.

DDGS jest dobrą paszą energetyczno-białkową, przydatną do żywienia zarówno bydła mlecznego, jak i  mięsnego. Charakteryzuje się dobrą smakowitością oraz zapachem świeżego chleba. Zwierzęta chętnie ją pobierają. W dawkach dla bydła mięsnego wywar z powodzeniem może być stosowany jako bezpośredni dodatek do pasz typu TMR. Zalecane dawki to 25-35% s.m. dawki pokarmowej, lub maksymalnie 4-5 kg DDGS dziennie na sztukę, pod warunkiem prawidłowego zbilansowania  dawki. Układając dawkę pokarmową z udziałem DDGS należy pamiętać o dużej zmienności jego wartości pokarmowej. Z tych względów wskazana jest każdorazowa kontrola składu chemicznego kupowanych DDGS-ów. Zmiany w wartości pokarmowej mogą zależeć od jakości zbóż użytych do destylacji, odmiennych warunków uprawy czy zastosowanej technologii przetwarzania. Istotne znaczenie ma także zastosowana metoda procesu, w tym typ drożdży, efektywność destylacji i fermentacji, temperatura suszenia oraz ilość części rozpuszczalnych domieszanych do suchego materiału. Największe różnice dotyczą zawartości strawnej lizyny oraz strawnego fosforu.

Według badań przeprowadzonych w Instytucie Zootechniki-PIB w Krakowie, 28% dodatek wywaru kukurydzianego w mieszance pasz treściwych dla rosnącego bydła mięsnego, nie wywarł ujemnego wpływu na wysokość dziennych przyrostów i zużycie mieszanki treściwej na 1 kg przyrostu masy ciała. Stwierdzono ponadto poprawę składu kwasów tłuszczowych w tłuszczu mięsa, przejawiającą się obniżeniem stosunku nienasyconych kwasów PUFA n-6/n-3. Opłacalność stosowania wywarów w żywieniu bydła mięsnego powinna zależeć od relacji cenowych w stosunku do śrut poekstrakcyjnych oraz zbóż paszowych.

reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI