Tylko dzięki ochronie roślin

Europejskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (ECPA), zrzeszające producentów środków ochrony roślin, przeprowadziło wśród obywateli Unii Europejskiej badania dotyczące poziomu świadomości czym są środki ochrony roślin i jakie korzyści płyną z ich stosowania.

Z badań wynika, że 60% Polaków zdaje sobie sprawę z faktu, że możliwość spożywania zdrowych i wysokiej jakości odżywczej owoców i warzyw przez cały rok zawdzięczają stosowaniu różnych metod ochrony roślin. Jesteśmy również świadomi, że regularne jedzenie owoców i warzyw zapewnia człowiekowi zbilansowane odżywanie. Wpisuje się w to w Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej  promowaną przez Światową Organizację Zdrowia oraz Instytut Zdrowej Żywności, według której owoce i warzywa to jedne z podstawowych produktów (oprócz zbóż), które powinny znajdować się w codziennej diecie każdego człowieka.

Podniesienie plonów, możliwe dzięki ochronie roślin, bezpośrednio wpływa na wydajność upraw, a dzięki temu – na cenę produktów. Dzięki środkom ochrony roślin świeże warzywa i owoce stały się w Europie dostępne dla każdego, a ich częste jedzenie jest normą. To z kolei jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na zwiększenie przeciętnej długości życia – mówi  Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Ponad 55% Polaków ma świadomość, że bez środków ochrony roślin więcej niż połowa światowych plonów byłaby tracona każdego roku. Z tym bezpośrednio wiąże się pogorszenie poziomu zdrowia człowieka, jakości i długości życia, jak również równowagi w środowisku i różnorodności biologicznej. Skoro stosowanie środków ochrony roślin pozwala rolnikom na podwajanie zbiorów z danej powierzchni ziemi, nie ma konieczności powiększania areału pól uprawnych i zachowane jest naturalne środowisko.

Rolnicy korzystając ze środków ochrony roślin zgodnie z przepisami unijnymi i krajowymi zwalczają choroby i szkodniki roślin – dzięki temu dostarczają bezpieczne i pożywne owoce i warzywa. Stosowanie środków ochrony roślin umożliwia uzyskanie takiej ilość plonów, która zapewnia ludziom odpowiednią ilość żywności. Niestety, wśród Polaków nadal istnieje niewielka świadomość (tylko 4%), że produkcja żywności powinna wzrosnąć. Z badań ECPA wynika natomiast, że z powodu wzrostu liczby ludności, światową produkcję należy zwiększyć o 50% do 2050 r.

Środki ochrony roślin bezpośrednio wpływają na wydajność upraw, a dzięki temu też na cenę produktów. Warzywa i owoce są dzisiaj w Polsce dostępne dla każdego, a ich codzienne jedzenie stało się niemalże normą. Ponadto, z punktu widzenia gospodarczego, wysoka produkcja owoców i warzyw m.in. dzięki środkom ochrony roślin, pozwala zachować przestępną cenę żywności. Z badań ECPA wynika, że dla 89% Polaków niezwykle ważnym aspektem są koszty ponoszone w związku ze spożywaniem zdrowej i bogatej w cenne składniki żywności. Gdyby rolnictwo było droższe, duża część ludzi nie byłaby w stanie jeść ważnych dla ich zdrowia produktów. Jest tego świadome 48% Polaków, zdaniem których rolnicy powinni korzystać ze środków ochrony roślin, aby zwalczać choroby roślin. Dzięki temu mamy dostęp do żywności w przystępnych cenach.

Źródło: PSOR