Produkcja mięsa w Czechach spada rok do roku siódmy kwartał z rzędu, w trzecim kwartale tego roku była niższa o 5,7 proc. O sytuacji czeskich producentów mięsa informuje Zemědělský Týdeník, na podstawie danych Czeskiego Urzędu Statystycznego (CZSO).
Spada zwłaszcza produkcja wieprzowiny, która w trzecim kwartale była o 8,5 proc. mniejsza rok do roku. Mniej produkowano także drobiu, o 4,8 proc. Jedynie w produkcji wołowiny nie odnotowano większych zmian.
“Tempo spadku produkcji mięsa w ujęciu rok do roku przyspieszyło w trzecim kwartale, osiągając 2,2 proc. w drugim kwartale i 2,8 proc. w pierwszym kwartale tego roku. Produkcja mięsa na koniec ubiegłego roku odnotowała większy spadek niż w trzecim kwartale tego roku, kiedy w ciągu ostatnich trzech miesięcy wyprodukowano o 7,7 proc. mniej mięsa rok do roku” – czytamy w artykule.
Maleje głównie produkcja wieprzowiny. Ogółem w trzecim kwartale tego roku w Czechach wyprodukowano 104 042 ton mięsa, w tym 46 231 ton wieprzowiny, 41 489 ton drobiu i 16 295 ton wołowiny.