fbpx

Produkcja mięsa w Czechach spada siódmy kwartał z rzędu

Produkcja mięsa w Czechach spada rok do roku siódmy kwartał z rzędu, w trzecim kwartale tego roku była niższa o 5,7 proc. O sytuacji czeskich producentów mięsa informuje Zemědělský Týdeník, na podstawie danych Czeskiego Urzędu Statystycznego (CZSO).

Spada zwłaszcza produkcja wieprzowiny, która w trzecim kwartale była o 8,5 proc. mniejsza rok do roku. Mniej produkowano także drobiu, o 4,8 proc. Jedynie w produkcji wołowiny nie odnotowano większych zmian.

“Tempo spadku produkcji mięsa w ujęciu rok do roku przyspieszyło w trzecim kwartale, osiągając 2,2 proc. w drugim kwartale i 2,8 proc. w pierwszym kwartale tego roku. Produkcja mięsa na koniec ubiegłego roku odnotowała większy spadek niż w trzecim kwartale tego roku, kiedy w ciągu ostatnich trzech miesięcy wyprodukowano o 7,7 proc. mniej mięsa rok do roku” – czytamy w artykule.

Maleje głównie produkcja wieprzowiny. Ogółem w trzecim kwartale tego roku w Czechach wyprodukowano 104 042 ton mięsa, w tym 46 231 ton wieprzowiny, 41 489 ton drobiu i 16 295 ton wołowiny.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.