Chociaż bardzo wiele mówi się o ograniczaniu spożycia mięsa, szczególnie w Europie, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że w tym roku produkcja mięsa na świcie wzrośnie o 2,2%, do 346 mln ton.
Zdaniem ekspertów FAO największy wzrost będzie w Chinach, Brazylii, Wietnamie, USA i w UE. Natomiast ograniczenie produkcji prognozują w Australii, na Filipinach i w Argentynie.
Produkcja wieprzowiny wzrośnie o 4,2% do 114 mln ton. Liczba ta jest o 5% niższa od poziomu z 2017 r., czyli roku zanim kryzys ASF dotknął prawie wszystkie kraje azjatyckie – informuje FAO.
Według portalu Euromeat News większość spodziewanego wzrostu wynika z ożywienia produkcji w Chinach, która ma osiągnąć 46 mln ton, co stanowi wzrost o 10% w porównaniu z 2020 r. Światowa produkcja wołowiny również wzrośnie o 1,2% do 72 mln ton.
Jak się dowiedzieliśmy wzrost oczekiwany jest zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach. Prognozy dla mięsa baraniego są podobne – wzrost o około 1% do 16 milionów ton, przy czym za większość zwyżki odpowiedzialne będą Chiny.