Trendy w żywieniu się zmieniają, a produkcja mięsa na świecie… rośnie

fot. K. Drozd

Chociaż bardzo wiele mówi się o ograniczaniu spożycia mięsa, szczególnie w Europie, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że w tym roku produkcja mięsa na świcie wzrośnie o 2,2%, do 346 mln ton. 

Zdaniem ekspertów FAO największy wzrost będzie w Chinach, Brazylii, Wietnamie, USA i w UE. Natomiast ograniczenie produkcji  prognozują w Australii, na Filipinach i w Argentynie.

Produkcja wieprzowiny wzrośnie o 4,2% do 114 mln ton. Liczba ta jest o 5% niższa od poziomu z 2017 r., czyli roku zanim kryzys ASF dotknął prawie wszystkie kraje azjatyckie – informuje FAO.

Według portalu Euromeat News większość spodziewanego wzrostu wynika z ożywienia produkcji w Chinach, która ma osiągnąć 46 mln ton, co stanowi wzrost o 10% w porównaniu z 2020 r. Światowa produkcja wołowiny również wzrośnie o 1,2% do 72 mln ton.

Jak się dowiedzieliśmy wzrost oczekiwany jest zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach. Prognozy dla mięsa baraniego są podobne – wzrost o około 1% do 16 milionów ton, przy czym za większość zwyżki odpowiedzialne będą Chiny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności