reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

Prawie wszystkie właściwości gleby zależą od jej składu granulometrycznego

Gleba to powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej (zwietrzeliny skalnej) mająca zdolność do zaspokajania roślin w niezbędne składniki pokarmowe (makro- i mikroelementy) i wodę. Składniki te rośliny pobierają głównie za pomocą korzeni, ale mogą również poprzez części nadziemne, zwłaszcza liście,  w wyniku tzw. dokarmiania dolistnego, a ściślej pozakorzeniowego.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

Z gleby składniki pokarmowe pobierane są głównie w formie jonowej z roztworu glebowego. Części składowe masy glebowej dzielą się na 4 grupy:

–  składniki mineralne,

reklama
Baner Corner
reklama
baner kioti

–  składniki organiczne (resztki roślinne i zwierzęce, nawozy naturalne i organiczne,

reklama
baner bayer
reklama
Baner Samasz
reklama
baner MChale

mikroorganizmy),

–  roztwór glebowy, czyli woda z rozpuszczonymi w niej jonami składników mineralnych,

–  powietrze glebowe.

Składniki mineralne i organiczne tworzą stałą fazę gleby. Roztwór glebowy i powietrze zajmują przestrzenie między cząstkami fazy stałej. Zależnie od udziału składników  organicznych do mineralnych, dzieli się gleby na 3 podstawowe grupy:

reklama
Baner Sumiagro

–  mineralne (zawierają do 5 proc. substancji organicznej), najczęściej 1,5-2,5 proc.

–  organiczno-mineralne (od 5 do 20 proc. substancji organicznej),

–  organiczne (ponad 20 proc. substancji organicznej), wśród nich głównie torfy i mursze.

W rolnictwie mamy najczęściej do czynienia z glebami mineralnymi. O ich przydatności dla  uprawy roślin, decyduje w największym stopniu (obok zawartości substancji organicznej), skład granulometryczny, ustalany na podstawie średnicy uziarnienia mineralnej frakcji gleby. Jest on jedną z podstawowych, najwolniej zmieniających się w czasie cech gleby, a więc najbardziej trwałą. Od składu granulometrycznego zależą prawie wszystkie właściwości gleby. Wyróżnia się dwie podstawowe frakcje gleby:

–  części szkieletowe (kamienie i żwir),

–  części ziemiste (piasek oraz pył i ił, czyli tzw. części spławialne).

Na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby w największym stopniu oddziałują części spławialne, tj. frakcje o średnicy poniżej 0,02 mm, a jeszcze w większym stopniu poniżej 0,002 mm, czyli tzw. ił koloidalny. Wpływa on w decydującym stopniu na właściwości sorpcyjne, czyli zdolność gleb do zatrzymywania i magazynowania składników pokarmowych (głównie kationów: NH4, K, Mg, Ca, Na, Cu, Mn, Zn i Fe) i wody.

Zbyt duża zawartość frakcji ilastej pogarsza właściwości fizyczne gleby – czyni ją zwięzłą, mażącą się w uprawie na mokro i zbrylającą przy niedoborze wody. Są to gleby zwięzłe, ciężkie w uprawie, na ogół zimne. System korzeniowy roślin cierpi w nich na niedostatek tlenu. Z kolei zbyt mała zawartość iłu koloidalnego czyni glebę lekką w uprawie, ale słabo magazynującą składniki pokarmowe i wodę. Asortyment roślin uprawianych na takich glebach jest niewielki. Jednak kilkakrotnie większe możliwości magazynowania składników pokarmowych i wody posiadają związki próchniczne, zaś wśród nich kwasy humusowe, tworzone podczas mikrobiologicznego przerobu (humifikacji) różnego rodzaju materiałów organicznych wnoszonych do gleby.

reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI