Wszystkie nowalijki i owoce dojrzewają znacznie wcześniej niż w ubiegłym roku o tej samej porze.
W zeszłym roku, w maju w wielu częściach kraju zalegał jeszcze śnieg, temperatury były ujemne. Na warszawskim rynku w Broniszach są już wszystkie wczesne warzywa produkcji krajowej. Młoda krajowa marchew w ofercie hurtowej jest w cenie 3 – 3,50 zł za pęczek, rok temu w notowaniach cenowych Rynku w Broniszach pojawiła się dopiero pod koniec maja. Polskie rzodkiewki są w cenie hurtowej od 65 groszy do 90 groszy za pęczek. Pierwsze notowania rzodkiewek krajowych w 2013 roku zaczęły się od 6 maja, a cena początkowa oscylowała pomiędzy 1,35 a 2 złote za pęczek. Od połowy kwietnia są już polskie szparagi. Cena hurtowa 8 – 15 zł za pęczek (droższe są szparagi zielone). Od kilku dni jest już polska młoda kapusta (2,5 – 3,5 zł za szt.), kalafiory (4 – 5 zł za szt.), koperek (0,66 – 0,86 zł za pęczek), młoda włoszczyzna (2,30 – 3,30 zł/pęczek). W ubiegłym roku o tej porze nie było jeszcze dostaw tych nowalijek. Porównując późniejsze ceny, (przy pierwszych dostawach) to były one o kilkadziesiąt % wyższe od obecnie proponowanych.
Cena hurtowa opakowania 6 kg pomidorów waha się od 25 – 35 zł, tj. taniej niż w roku ubiegłym kiedy ceny wynosiły odpowiednio 35 – 45 zł/6 kg . Ogórki szklarniowe są o połowę tańsze w porównaniu do ceny sprzed roku i kosztują 14 zł – 16,5 zł za 5 kilogramów.
Pojawiły się też pierwsze rodzime truskawki z wysokich tuneli. W maju ubiegłego roku owoce te można było nabyć koło 13 maja. Na truskawki z gruntu, prowadzone pod osłonami z włókniny trzeba będzie poczekać jeszcze około 10 dni (o ile będzie ciepło). W ofercie hurtowej cena 1 kg polskich truskawek jest jeszcze wysoka 20 – 25 zł. Importowane są w niższych cenach, z Węgier na Rynku Hurtowym sprzedawane są w cenie 16 – 18 zł/kg, z Hiszpanii i Grecji 7 – 10 zł/kg.