Europejska produkcja mleka, mięsa i jaj wymaga zapewnienia dużej ilości pasz wysokiej jakości. Ich dostępność, jakość oraz przystępność cen wpływa w dużej mierze na opłacalność chowu zwierząt użytkowych, na ich zdrowie oraz na jakość produkcji wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Odwiedzający EuroTier 2012 będą po raz pierwszy mogli zobaczyć na własne oczy różnorodność i zakres stosowanych surowców w przemyśle paszowym, podczas specjalnej imprezy Galerię pasz”, która odbywać się będzie w hali 17.”
W ramach odbywającej się w hali 17 na stoisku B02 imprezy, gościom wystawy EuroTier 2012 po raz pierwszy przedstawiona zostanie obrazowo różnorodność i szeroka baza surowców (pasz jednoskładnikowych) przeznaczonych do chowu zwierząt użytkowych. W Galerii pasz” można będzie zapoznać się z najważniejszymi spośród ponad 600 pasz jednoskładnikowych – wyszczególnionych w ustawie o paszach UE i w niemieckim wykazie.
Pasze odgrywają istotną rolę w produkcji zwierzęcej, stanowiąc niekiedy 60-70% kosztów całej produkcji. Wśród wielu komponentów niezbędnych do produkcji zwierzęcej, jakość paszy jest zdecydowanie najważniejszą zmienną określające sukces i rentowność produkcji mleka, mięsa i jaj. Zgodnie z europejskimi przepisami, pasze powinny spełniać określone wymagania jakościowe, które obejmują pełną identyfikowalność i dokładne etykietowanie. Producenci pasz muszą działać zgodnie ze zharmonizowanymi normami higieny pasz. A to powoduje, że dobre praktyki higieniczne powinny być zachowane na wszystkich poziomach produkcji rolnej, od produkcji pasz na poziomie gospodarstwa poczynając.
Specjalna oferta EuroTier 2012, czyli “Galeria pasz”, umożliwi zgłębienie tej tematyki, a prezentacja podzielona została na trzy obszary: składniki pasz, zaopatrzenie i jakość pasz w Europie oraz hydrotermiczne i fermentacyjne procesy produkcji pasz.
“