Światowy Dzień Jaja organizowany jest od 1996 r., zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj.
Główne przesłania Światowego Dnia Jaja: przedstawić wyjątkowe, naturalne zalety jaj, obalić mity o szkodliwości cholesterolu zawartego w jajach, przekazać konsumentom wyniki najnowszych badań naukowych i postawić jaja na piedestale – jako najbardziej wartościową żywność.
Jaja odgrywają decydującą rolę w wyżywieniu ludzi na całym świecie, zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. Są doskonałym i przystępnym cenowo źródłem najwyższej jakości białek, a dzięki temu mają potencjał, by wyżywić świat.
Jaja to niezwykła żywność: niedroga, trwała, znakomicie opakowana przez naturę i wielofunkcyjna, używana w najbardziej wyśmienitych przepisach, prosta w gotowaniu. Jajka są najprostszym kompletnym pokarmem, niezwykle pożywnym i tak uniwersalnym, że można z nich przyrządzać zarówno szybkie posiłki, jak i wykwintne dania.
Przekazywane podczas Światowego Dnia Jaja informacje o wartości odżywczej jaj i o ich dobroczynnym znaczeniu w codziennej zdrowej diecie – to powszechna edukacja na temat prozdrowotnego odżywiania.
AT za KIPDiP