Typowe gospodarstwo stoi w obliczu wielu zagrożeń pożarowych – od podpaleń, po łatwopalne uprawy, zapalające się materiały, awarie maszyn i zagrożenia związane z pogodą. Jakie środki można zatem podjąć aby te ryzyka minimalizować?
Zbliżające się żniwa generować będą z pewnością dużo sytuacji pożarowych, ponieważ lato jest szczytowym czasem takich incydentów. Słoma, siano i inne rośliny są bardzo łatwopalne i wystarczy iskra, aby je zapalić.
Pożary w gospodarstwach często występują w odległych miejscach, takich jak stodoły lub na samych polach, co oznacza, że przybycie ekipy strażackiej zajmie więcej czasu.
Warto zatem mieć na uwadze poniższe zalecenia:
- Materiały łatwopalne, takie jak nawóz, słoma i zboże należy przechowywać oddzielnie
- Słomę i siano warto przechowywać w mniejszych stosach
- Należy zamykać bramy, używać telewizji przemysłowej i upewnić się, że benzyna i inne paliwa są bezpiecznie przechowywane, aby odstraszyć podpalaczy
- Warto tworzyć pasy przeciwpożarowe – naturalne lub stworzone przez człowieka – aby zapobiec rozprzestrzenianiu się pożarów, jeśli wystąpią
- Niezbędne jest sprawdzanie, czyszczenie i serwisowanie maszyn przed ich użyciem – nie można pozostawiać maszyn bez nadzoru w pobliżu materiałów łatwopalnych
- Trzeba upewnić się, że pracownicy gospodarstwa wiedzą, co robić w przypadku pożaru: na przykład wiedzą, gdzie znajdują się najbliższe źródła wody, aby szybko skierować straż pożarną, a także gdzie i jak przenieść zwierzęta gospodarskie
- Trzeba sprawdzać czy sprzęt przeciwpożarowy, taki jak gaśnice, jest serwisowany i sprawny
- Należy oczyść warsztaty z odpadów, zaolejonych szmat i innych materiałów palnych
- Wszelkie prace takie jak spawanie i szlifowanie powinny odbywać się z dala od materiałów palnych
- Należy również bezwzględnie kontrolować instalacje elektryczne, gdyż to ich awarie są częstymi przyczynami pożarów