Zmiany klimatyczne a przemiany w rolnictwie

To działalność człowieka jest największym zagrożeniem dla kruchej równowagi w składzie chemicznym atmosfery. W wyniku spalania kopalin takich jak węgiel, ropa naftowa, gaz ziemny do atmosfery przedostają się ogromne ilości dwutlenku węgla i innych gazów.

Atmosfera ziemska sprawia, że na ziemi możliwe jest życie. Jest cienką otoczka gazową otaczającą kulę ziemską. Kiedy ziemia była młodą planetą jej skład nie był taki jak dzisiaj Składała się głównie z trujących gazów – tlenków siarki, dwutlenku węgla, tlenku węgla. Ówczesne rośliny w procesie fotosyntezy jako produkt uboczny emitowały tlen pochłaniając dwutlenek węgla. To za sprawą okrywy roślinnej dzisiaj możemy żyć na Błękitnej Planecie. Atmosfera nie jest jednorodną okrywą gazową potocznie nazywaną powietrzem.W jej skład wchodzą:

-azot 78,09% objętości powietrza
-tlen 20,95%
-argon 0,93%
-dwutlenek węgla 0,035 – 0,038%
-śladowe ilości gazów szlachetnych helu, neonu, kryptonu, ksenonu, radonu i jego izotopy, jod,
-amoniak
-wodór
-tlenek i podtlenek azotu
-ozon
-związki siarki
-aerozole atmosferyczne tj. pyły gleb
-mikroorganizmy
-substancje powstające w wyniku działalności człowieka

To działalność człowieka jest największym zagrożeniem dla kruchej równowagi w składzie chemicznym atmosfery. W wyniku spalania kopalin takich jak węgiel, ropa naftowa, gaz ziemny do atmosfery przedostają się ogromne ilości dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych.
W wyniku spalania kopalin takich jak węgiel, ropa naftowa, gaz ziemny do atmosfery przedostają się ogromne ilości dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianychTo właśnie dwutlenek węgla jest odpowiedzialny za zmiany klimatyczne jakie obserwujemy od kilkudziesięciu lat. Tak poważnych zmian klimatycznych nie było na naszej planecie od milionów lat. Cywilizacja techniczna rozwijająca się od blisko półtora wieku doprowadziła do znacznego wzrostu stężenia gazów cieplarnianych. W wyniku czego temperatura globalna wzrosła w minionych 50 latach o około 2 stopnie. Na podstawie modelu matematycznego można stwierdzić, że temperatura globalna może wzrosnąć od 1990 roku do 2100 roku o 1,4 do 5,8 stopni Celsjusza. Jakie będzie to miało skutki? Oprócz topnienia lodowców, ogromne zmiany zajdą pośród gatunków roślinnych.

Rolnictwo jako jedna z dziedzin gospodarki ludzkiej będzie musiało stawić czoło tym zmianom. Wiele gatunków roślin użytecznych – rolniczych wyginie, nie mogąc sprostać szybko zachodzącym zmianom klimatycznym. Ich miejsce będą musiały zastąpić nowe odmiany stworzone przez inżynierię genetyczną.
Zmiany klimatyczne spowodują przemieszczenie się stref klimatycznych. Na terenach dzisiejszego basenu Morza Śródziemnego królować będzie klimat pustynny. Ten proces jest widoczny już dzisiaj. Przykładem mogą być ogromne kłopoty z wodą, z którymi borykają się Włosi i Hiszpanie. Na terenach Polski będzie panował klimat zbliżony do śródziemnomorskiego. Miejsce czterech pór roku zastąpi pora sucha i pora deszczowa.

Rolnictwo będzie musiało sprostać wymaganiom klimatycznym. Zmieni się diametralnie sposób produkcji roślinnej. Niewątpliwie ten proces postępuje na naszych oczach. Anomalie klimatyczne dziesiątkujące plony będą nasilać się. Uprawy będą musiały być nawadnianie. Nie jest wykluczone, że wiele odmian źle znoszących wysokie temperatury i silną emisję promieniowania UV będą musiały przenieść się z pól do szklarni lub specjalnie stworzonych klimatyzowanych stanowisk uprawowych. Czarne wizje? czas pokaże. Niewątpliwie preludium nadchodzącego katazis widzimy już dziś.
Mamy wpływ na szybkość postępującej degradacji atmosfery. Wielka szkoda, że Protokół z Kioto nie został podpisany przez największych trucicieli. Są między innymi Stany Zjednoczone.Pamiętajmy, że nasza przyszłość zależy od nas samych. Pamiętajmy o tym spalając w piecach CO odpadki, plastik, gumę etc. Czyste źródła energii dostępne dla rolnictwa jak dla żadnej innej grupy zawodowej są droższe w instalacji od konwencjonalnych, lecz niepomiernie tańsze w eksploatacji.

Alan

Na zdjęciu atmosfera ziemska świecąca na błękino z pokładu stacji kosmicznej. foto NASA

Dane pochodzą z publikacji On the Influence of Carbonic Acid in the Air upon the Temperature of the Ground, Philosophical Magazine 41, 237-276 (1896)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności