Ziemniaki na przekąski

Gospodarstwo Rol-Nas w Płochocinie (mazowieckie) od 1993 roku specjalizuje się w uprawie ziemniaków na czipsy. Całość produkcji jest kontraktowana dla firmy Frito-Lay. Pod uprawę ziemniaków przeznacza się 170 ha z ogólnej powierzchni 530 ha.

W opinii właściciela, uprawa ziemniaków dla Frito-Lay daje stabilizację finansową. Wymagania jakościowe ziemniaka są wysokie, ale odbiorca jest pewny. Jest to istotne, ponieważ zainwestowano duże środki w sprzęt do uprawy, przechowywania i przygotowania ziemniaków do sprzedaży.

Produkcja ziemniaka czipsowego jest wymagająca na etapie uprawy, pielęgnacji, zbioru, przechowywania i przygotowania do sprzedaży. Gospodarstwo dostarcza ziemniaki do przerobu praktycznie przez cały rok. Pierwsze dostawy ziemniaków wczesnych niepodkiełkowanych zaczynają się w miesiącu lipcu, a ostatnie z przechowalni w maju.

Dobór odmian do uprawy określa odbiorca. Charakteryzują się one wysoką suchą masą (powyżej 20%), niską zawartością cukrów redukujących, okrągłymi bulwami i płytkimi oczkami. Gospodarstwo w tym roku do uprawy i sprzedaży bezpośrednio z pola sadzi 3 odmiany: Smith Comet, Lady Rosetta i Brook, natomiast do przechowywania – odmianę Hermes i Lady Claire.

Część z tych odmian jest własnością Frito-Lay, pozostałe sadzeniaki można kupić na wolnym rynku w firmach: Agriana Sp. z o.o., Lind Sp. z o.o., Agro Fundusz Mazury Sp. z o. o.

Autor: Wojciech Suwara

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności