Ziemniaki na przekąski

Gospodarstwo Rol-Nas w Płochocinie (mazowieckie) od 1993 roku specjalizuje się w uprawie ziemniaków na czipsy. Całość produkcji jest kontraktowana dla firmy Frito-Lay. Pod uprawę ziemniaków przeznacza się 170 ha z ogólnej powierzchni 530 ha.

reklama
Baner Amazone

W opinii właściciela, uprawa ziemniaków dla Frito-Lay daje stabilizację finansową. Wymagania jakościowe ziemniaka są wysokie, ale odbiorca jest pewny. Jest to istotne, ponieważ zainwestowano duże środki w sprzęt do uprawy, przechowywania i przygotowania ziemniaków do sprzedaży.

Produkcja ziemniaka czipsowego jest wymagająca na etapie uprawy, pielęgnacji, zbioru, przechowywania i przygotowania do sprzedaży. Gospodarstwo dostarcza ziemniaki do przerobu praktycznie przez cały rok. Pierwsze dostawy ziemniaków wczesnych niepodkiełkowanych zaczynają się w miesiącu lipcu, a ostatnie z przechowalni w maju.

reklama
Baner Kioti

Dobór odmian do uprawy określa odbiorca. Charakteryzują się one wysoką suchą masą (powyżej 20%), niską zawartością cukrów redukujących, okrągłymi bulwami i płytkimi oczkami. Gospodarstwo w tym roku do uprawy i sprzedaży bezpośrednio z pola sadzi 3 odmiany: Smith Comet, Lady Rosetta i Brook, natomiast do przechowywania – odmianę Hermes i Lady Claire.

Część z tych odmian jest własnością Frito-Lay, pozostałe sadzeniaki można kupić na wolnym rynku w firmach: Agriana Sp. z o.o., Lind Sp. z o.o., Agro Fundusz Mazury Sp. z o. o.

Autor: Wojciech Suwara

 

reklama
baner SDF
reklama
Baner podcasty

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI