Rośnie popyt na krajowe warzywa korzeniowe, jednak nie widać jeszcze znaczących zmian cenowych na rynku. Wyjątek stanowią selery, których cena wzrosła nawet do 2 zł/kg (selery myte), jak podaje fresh-market. Rosnąć zaczęła też cena mytej pietruszki – nawet do 5 zł/kg. Stabilne są ceny buraków (0,60 – 0,80 zł/kg) i marchwi (0,70 – 1,00 zł/kg). Poziom ceny uzależniony jest od rejonu kraju i oczywiście jakości. W porównaniu z zeszłym sezonem, marchew jest znacznie tańsza, gdyż przed rokiem za bardzo dobrą jakościowo marchew płacono 1,70 zł/kg.
Stabilne były też ceny kapusty białej i czerwonej. Kapustę białą z chłodni skupowano po 0,60 – 0,70 zł/kg, a kapustę czerwoną za 0,80 – 1,10 zł/kg. Nadal rośnie popyt i cena kapusty pekińskiej. Za dobrą jakościowo pekinkę płacono do 2 zł/kg, a za najlepszą nawet do 2,50 zł/kg (wliczając opakowanie).
Ceny pomidorów krajowych konsekwentnie spadały i pod koniec tygodnia cena wynosiła 60 zł/karton 6 kg (BB). Stabilne pozostawały ceny pomidorów sprowadzanych z Hiszpanii – 40 zł/karton 6 kg (G). Zdrożały pomidory tureckie, ze względu na malejącą podaż. Na koniec ubiegłego tygodnia ich cena wzrosła do 35 zł/karton 6 kg. Pod koniec tygodnia zdrożały też nieco polskie ogórki szklarniowe. Cena minimalna ogórków długich wzrosła z 3,50 zł/kg do 4,00 zł/kg, a cena ogórków krótkich z 4,00 zł/kg do 4,50 zł/kg.
Wciąż wysokie pozostają ceny innych warzyw importowanych. Przede wszystkim droga jest papryka czerwona – od 11 do 12 zł/kg, a także sałata lodowa – od 6 do 7 zł/szt. Zdrożały też brokuły. W minionym tygodniu płacono za nie 5 – 6 zł/szt.