Ultrafiolet zamiast pasteryzacji mleka

Naświetlanie mleka promieniowaniem ultrafioletowym może się okazać lepszym sposobem zapewnienia mu trwałości niż pasteryzacja. Podobnie może być z innymi napojami, jak czytamy na portalu PAP – Nauka w Polsce.

Klasyczna pasteryzacja, wprowadzona przez Ludwika Pasteura, to ogrzewanie produktu do temperatury powyżej 70 st. Celsjusza, jednak nie wyższej niż 100 stopni. Obecnie stosuje się ogrzewanie mleka do temperatury 100 st. w ciągu 1 minuty lub do 85 st. w ciągu 30 minut w zamkniętym urządzeniu nazywanym pasteryzatorem.
Choć pasteryzacja żywności dramatycznie zmniejszyła liczbę zakażeń przenoszonych drogą pokarmową (dotyczy to choćby gruźlicy), proces ten nie zabija wszystkich drobnoustrojów i może niszczyć niektóre z ważnych składników pokarmowych, na przykład białka i witaminy.
Jest to szczególnie ważne w przypadku siary, czyli pierwszego mleka, jakim żywią się nowo narodzone ssaki. Siara zawiera immunoglobuliny, zapobiegające chorobom noworodków. Poddana pasteryzacji siara traci swoje ochronne właściwości.
Weterynarz z Cornell University (USA) prowadzi badania na zabezpieczaniem siary za pomocą promieniowania ultrafioletowego. Nie zabija ono bakterii, ale uszkadza ich DNA w stopniu uniemożliwiającym rozmnażanie. Choć naświetlanie wody ultrafioletem jest już stosowane od pewnego czasu i pojawiły się nawet kieszonkowe urządzenia do uzdatniania wody dla turystów, wciąż nie wiadomo, czy to dostateczne zabezpieczenie przed wirusami i pierwotniakami, choćby takimi jak Giardia, czyli lamblie.
Także wino, piwo czy soki owocowe mogłyby skorzystać na nowej metodzie. Na przykład sok winogronowy jest często stosowany jako naturalny słodzik. Sok ten zawiera często odporne na pasteryzację drożdże Zygosaccharomyces bailii, z którymi ultrafiolet daje sobie radę.
Cały materiał na portalu PAP – Nauka w Polsce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności