fbpx

Surowca brakuje, ale ceny nie rosną: Ceny bydła mięsnego 02.11.2023

Początek nowego miesiąca nie przynosi większych ruchów cenowych na rynku żywca wołowego i to pomimo tego, że niektóre zakłady mają problemy z pozyskaniem odpowiednich ilości surowca.

Rozpoczynający się właśnie miesiąc nie daje oczekiwanych przez hodowców podwyżek cen w skupach mimo, że dostawy do ubojni są cały czas poniżej oczekiwań skupujących. W odniesieniu do ubiegłego tygodnia ceny właściwie nie uległy zmianom.

Z pewnością pozytywne dla rynku wołowiny jest fiasko rozmów o wolnym handlu pomiędzy Unią Europejską a Australią, która domaga się większych limitów na eksport swojej wołowiny do UE. Jednak jak informuje Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, nawet ten limit 30 tys. ton jest niekorzystny dla sektora wołowiny, gdyż nic na nim nie zyskujemy, a jedynie tracimy. Niestety na ten moment trudno powiedzieć, jak dalej potoczą się negocjacje, ponieważ pojawiają się naciski, aby je jak najszybciej zakończyć, nawet kosztem strat sektora rolnego.

Ceny na dzień 02.11.23 na podstawie ankiety telefonicznej:

W przypadku skupu w wadze żywej obowiązują następujące ceny:

– byki 8,75 – 13,8 zł netto/kg

– jałówki 5,5-12,9 zł netto/kg

– krowy 5 – 10 zł netto/kg

Za wagę bitą ciepłą WBC skupujący oferują następujące stawki

– byki 18 – 21,1 zł netto/kg

– jałówki 16,8 – 22,1 zł netto/kg

– krowy 13,1- 18,4 zł netto/ kg

Górne widełki cenowe obowiązują przy dostawach powyżej 5 sztuk i dotyczą bydła ras typowo mięsnych.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.