fbpx
Strona głównaPozostałeSpadek produkcji chmielu w Czechach

Spadek produkcji chmielu w Czechach

Szacuje się, że zbiory chmielu w Czechach nie przekroczą 5100 ton, czyli będą o 20% mniejsze od średniej wieloletniej. Jest to wynikiem suszy i braku systemów irygacyjnych. Konieczne jest też w wielu wypadkach odnowienie plantacji, z których część ma ponad 20 lat. N


Połowa chmielu produkowanego na świecie pochodzi z Europy. Czechy są na drugim miejscy pod względem produkcji (ok. 7 tys. ton rocznie), co daje im drugie miejsce, tuż za Niemcami (ok. 35 tys. ton rocznie), na Starym Kontynencie. Polska zajmuje miejsce trzecie z produkcją na poziomie ok. 3 tys. ton rocznie.
Chmiel jest wykorzystywany głównie do produkcji piwa oraz niektórych lekarstw i kosmetyków.

(Agra Food East Europe 2007, nr 302, s. 21)
W.M.
MS
Wrp.pl

N

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.