fbpx
Strona głównaPozostałeSmalec z dioksynami

Smalec z dioksynami

Skażony dioksynami smalec wyprodukowany przez firmę Agro-top w Wiśniewie został wycofany ze sprzedaży -poinformował wczoraj w specjalnym komunikacie Główny Lekarz Weterynarii. Dopuszczalny poziom dioksyn został przekroczony w produkcie ponad 4-krotnie. N

Smalec firmy Agro-top, został wyprodukowany 13 października br. i posiada datę przydatności do spożycia – 12 sierpnia 2009 roku. Trafił do odbiorców na terenie aż 5 województw tj. mazowieckiego, łódzkiego, lubelskiego, podlaskiego i warmińsko-mazurskiego. Obecnie jest systematycznie wycofywany z handlu.

Jest to pierwszy przypadek, w którym stwierdzono za wysoki poziom dioksyn w produkcie już przetworzonym i sprzedawanym w sklepach. Dotychczas skażenie stwierdzano w próbkach surowego mięsa. Dotyczyło to dwóch przypadków wykrytych na terenie woj. łódzkiego i mazowieckiego, gdzie likwidacji uległo 24 ton surowego boczku.
Trwają także badania pasztetu znanej firmy Profi, który był wyprodukowany z irlandzkiej wątróbki. Produkt trafił do odbiorców w woj. świętokrzyskim. Z prośbą o zabezpieczenie towaru zwrócił się sam producent.

Służby weterynaryjne poinformowały również o skażeniu dioksynami mrożonej wątróbki w jednym z zakładów w woj. wielkopolskim. Towar również będzie podlegał zniszczeniu.

MS/Wrp.pl

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.