Smalec z dioksynami

0
321

Skażony dioksynami smalec wyprodukowany przez firmę Agro-top w Wiśniewie został wycofany ze sprzedaży -poinformował wczoraj w specjalnym komunikacie Główny Lekarz Weterynarii. Dopuszczalny poziom dioksyn został przekroczony w produkcie ponad 4-krotnie. N

Smalec firmy Agro-top, został wyprodukowany 13 października br. i posiada datę przydatności do spożycia – 12 sierpnia 2009 roku. Trafił do odbiorców na terenie aż 5 województw tj. mazowieckiego, łódzkiego, lubelskiego, podlaskiego i warmińsko-mazurskiego. Obecnie jest systematycznie wycofywany z handlu.

Jest to pierwszy przypadek, w którym stwierdzono za wysoki poziom dioksyn w produkcie już przetworzonym i sprzedawanym w sklepach. Dotychczas skażenie stwierdzano w próbkach surowego mięsa. Dotyczyło to dwóch przypadków wykrytych na terenie woj. łódzkiego i mazowieckiego, gdzie likwidacji uległo 24 ton surowego boczku.
Trwają także badania pasztetu znanej firmy Profi, który był wyprodukowany z irlandzkiej wątróbki. Produkt trafił do odbiorców w woj. świętokrzyskim. Z prośbą o zabezpieczenie towaru zwrócił się sam producent.

Służby weterynaryjne poinformowały również o skażeniu dioksynami mrożonej wątróbki w jednym z zakładów w woj. wielkopolskim. Towar również będzie podlegał zniszczeniu.

MS/Wrp.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności