Smaczne i zdrowe, a do tego w pełni naturalne!

Krajowa Unia Producentów Soków już od jakiegos czasu edukuje i przekonuje nasze społeczeństwo do soków i musów. Powód? Są one bardzo wartościowe, ale niestety istnieje wiele błędnych przekonań na ich temat.

Przykładowo, nieprawdą jest, że do owocowych soków pasteryzowanych dodawany jest cukier, albo że soki zawierają konserwanty, nie wspominając już o barwnikach i innych substancjach.
Badanie wykazało, że brak zaufania do kategorii soków i musów jest spowodowany niewiedzą na temat sposobu ich produkowania. Jednak brak tego zaufania jest bezzasadny. Soki są produkowane ze świeżych (poza sezonem czasami z mrożonych) i dojrzałych owoców i warzyw, które zanim zostaną przetarte lub tłoczone, są  dokładnie sortowane i myte. Niektóre owoce przed wyciśnięciem z nich soku (np. jabłka) muszą zostać rozdrobnione. W przypadku owoców cytrusowych, sok jest wyciskany oddzielnie z każdego owocu. W wyniku tłoczenia i pasteryzacji otrzymuje się sok, który jest gotowy do spożycia. Niekiedy jest on poddawany procesowi zagęszczania, co pozwala zabezpieczyć surowiec, w sezonie kiedy owoce lub warzywa są najlepszej jakości i dodatkowo obniżyć koszty magazynowania i transportu. Sok zagęszczony otrzymuje się przez odparowanie wody i aromatu z soku wytłoczonego  z owoców lub warzyw. Aby uzyskać sok pitny z soku zagęszczonego dodaje się do niego taką samą ilość wcześniej odparowanej wody, przywraca aromat, niekiedy również dodaje miąższ i cząstki owoców.

Nowoczesne technologie, wykorzystywane do produkcji soków, pozwalają zachować cenne właściwości owoców i warzyw. Dla przedłużenia trwałości oraz zachowania witamin i wartości odżywczych soków z owoców i warzyw stosuje się proces pasteryzacji – czyli poddaje się sok obróbce cieplnej – która niszczy wszystkie bakterie i inne mikroorganizmy, psujące produkt i szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Dzięki pasteryzacji soki mają dłuższy termin przydatności do spożycia, jednocześnie zachowując wartości odżywcze warzyw i owoców, z których sok ten jest wykonany.

Co więcej, każdy etap produkcji soków stale podlega kontroli jakości. Soki klarowne, poddawane są dodatkowo filtracji. Soki mętne natomiast, nie są poddawane temu ostatniemu procesowi, dlatego zawierają więcej cząstek miąższu pochodzących z owoców i warzyw, a tym samym również błonnik. Oba rodzaje soków zachowują witaminy i sole mineralne. Wszystkie soki w kartonach i butelkach nie zawierają dodanych konserwantów, barwników, słodzików i sztucznych aromatów, a soki owocowe również dodatku cukrów i innych substancji słodzących. Niewielkie ilości dodanych cukrów zawierają jedynie soki owocowo-warzywne w celu poprawy ich smaku, ponieważ warzywa są mniej słodkie, jednak zawsze taki dodatek jest deklarowany na opakowaniu.

Musy, podobnie jak soki, są bardzo wartościową przekąską. W ich produkcji stosuje się świeże, sezonowe owoce i warzywa. Otrzymuje się je przez rozdrobnienie owoców i warzyw oraz mechaniczne przetarcie, w wyniku czego uzyskuje się jednorodny, gęsty produkt, bez niejadalnych części: pestek i gniazd nasiennych. Dlatego skład musów niewiele odbiega od składu chemicznego warzyw i owoców, z których zostały wyprodukowane. Technologia produkcji musów pozwala zachować smak świeżych owoców i warzyw. Musy z owoców i warzyw są pasteryzowane i pakowane w wygodne opakowania, które można wszędzie ze sobą zabrać. Świetnie sprawdzają się jako wartościowa przekąska w szkole, na uczelni czy w pracy.

Renata Struzik, źródło: KUPS