Słodko-gorzkie spadki cen

Cukier w ostatnim tygodniu zdecydowanie stracił w notowaniach na światowych giełdach. Znowu surowiec ten jest najtańszy od ponad 6 lat. Podobnie, gorzej przedstawiają się też notowania kakao.

Ostatni tydzień przyniósł silne spadki notowań cukru na światowych giełdach. W Londynie cukier biały potaniał o 3,4% do 345 USD/t. W Nowym Jorku cukier surowy stracił jeszcze więcej, taniejąc o 6,1% do 237,2 USD/t. W skali miesiąca notowania były niższe o odpowiednio 7,1 i 12,6%, a w relacji rocznej o odpowiednio -21 i -34,1%. Głównymi powodami ostatnich przecen są słabnący real brazylijski, dobre wyniki w kampanii cukrowniczej w Brazylii i wysoka podaż cukru na świecie. Obecnie cukier znów jest najtańszy od sześciu i pół roku.
Ostatni tydzień przyniósł spadki notowań kakao, ale ziarno ciągle jest bardzo drogie. W Londynie kakao staniało o 3% do 2075 BGP/t, a w Nowym Jorku też o 3% do 3127 USD/t. W relacji rocznej notowania w Nowym Jorku były niższe o 2%, a w Londynie wyższe o 4%.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA