Wielkość subsydiów związanych z eksportem produktów mleczarskich z Unii Europejskiej w roku gospodarczym 2006/07 była najniższa od 1995 r., kiedy to rozpoczęto ograniczanie tego rodzaju wsparcia. N
Jest to wynikiem zarówno wysokich cen na rynku światowym, jak i efektem unijnego programu stopniowego ograniczania wspierania cen produktów mleczarskich, który funkcjonuje od 2004 r. W 2006/07 r. nie subsydiowano eksportu odtłuszczonego mleka w proszku – subsydia te zlikwidowano 15 czerwca 2006 r. W styczniu 2007 r. zaniechano subsydiowania eksportu pełnego mleka w proszku, a w czerwcu 2007 r. – masła i serów. Łączna wysokość subsydiów w 2006/07 r. wyniosła 476 mln euro, co stanowiło mniej niż 1/3 funduszy wydanych na ten cel w 1995/96 r. (1563 mln euro).
(Agra Europe 2007, nr 2272, s. EP/2)
W.M.
N