fbpx
Strona głównaPozostałeRekordowo niskie subsydiowanie eksportu produktów mleczarskich z Unii Europejskiej

Rekordowo niskie subsydiowanie eksportu produktów mleczarskich z Unii Europejskiej

Wielkość subsydiów związanych z eksportem produktów mleczarskich z Unii Europejskiej w roku gospodarczym 2006/07 była najniższa od 1995 r., kiedy to rozpoczęto ograniczanie tego rodzaju wsparcia. N

Logo CBR:


Jest to wynikiem zarówno wysokich cen na rynku światowym, jak i efektem unijnego programu stopniowego ograniczania wspierania cen produktów mleczarskich, który funkcjonuje od 2004 r. W 2006/07 r. nie subsydiowano eksportu odtłuszczonego mleka w proszku – subsydia te zlikwidowano 15 czerwca 2006 r. W styczniu 2007 r. zaniechano subsydiowania eksportu pełnego mleka w proszku, a w czerwcu 2007 r. – masła i serów. Łączna wysokość subsydiów w 2006/07 r. wyniosła 476 mln euro, co stanowiło mniej niż 1/3 funduszy wydanych na ten cel w 1995/96 r. (1563 mln euro).

(Agra Europe 2007, nr 2272, s. EP/2)
W.M.

N

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.