Prywatne przechowywanie wieprzowiny dopiero w 2016 roku?

Nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie prawdopodobnie uruchomiony dopiero pod koniec roku, ze względu na spodziewany wzrost sprzedaży mięsa w okresie przedświątecznym. Chociaż nie jest też wykluczony, że będzie on przesunięty na początek 2016 roku.

Komisja Europejska nie podała jeszcze konkretnej daty rozpoczęcia przyznawania dopłat. Szczególnie, że według ostatnich danych, ceny wieprzowiny wzrosły w krajach, które są jej największymi producentami, czyli np. w Holandii, Danii, Polsce, Belgii i Niemczech.
Podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE w połowie września b.r. Komisja Europejska zadecydowała o przywróceniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny z rozszerzonym zakresem produktów o np. świeży smalec. Główni producenci – Belgia, Francja, Dani i Holandia starają się też, aby możliwe było objęcie mechanizmem również innych produktów, takich jak tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe.

Stawki dopłat również zwiększono o 20%. Niższe stawki będą dotyczyły świeżego smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne. Jak podkreśla FAMMU/FAPA, KE nie zamierza wprowadzać pułapu dla wieprzowiny, lecz chce na bieżąco monitorować sytuację i oceniać wpływ dopłat na rynek i na tej podstawie określić właściwy moment zakończenia stosowania mechanizmu.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności