Produkcja cukru w Unii spadnie

Są już prognozy Międzynarodowej Organizacji Cukru ISO dotyczące rynku cukru w sezonie 2015/2016. Według ekspertów, produkcja w Unii Europejskiej spadnie, jednak na razie nie powinniśmy obawiać się wzrostu cen cukru.

Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) zmniejszyła prawie trzykrotnie swój szacunek nadwyżki produkcyjnej na rynku cukru w sezonie 2014/15 (październik/wrzesień) z 1,3 mln ton do 473 tys. ton. Nadwyżki cukru będzie więc prawie trzy razy mniej.

W sezonie 2015/16 ISO oczekuje deficytu rzędu 2,0-2,5 mln ton. Organizacja nie podała szacunków produkcji i konsumpcji, ale podkreśliła, że średnioroczny wzrost globalnego zużycia cukru wynosi 1,95%, co odpowiada około 3,5 mln ton. Jeśli warunki pogodowe będą normalne w ciągu najbliższych 21 miesięcy, to ISO oczekuje wzrostu produkcji w rejonach, które w tym roku dotknęły susze lub ulewy.

W UE ma jednak spaść produkcja cukru. ISO nie wskazała przyczyn tej oczekiwanej redukcji. Zdaniem organizacji nie ma co oczekiwać nagłego wzrostu cen cukru w sezonie 2014/15, bo jakakolwiek presja wynikające z kurczącej się nadwyżki i prognoz deficytu powinna być zrównoważona wysokimi zapasami.

Renata Struzik, źródło: FAPA/FAMMU

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności