Producenci jęczmienia browarnego spotkali się w Strzegomiu

Słodownia Strzegom, jak co roku, zorganizowała spotkanie podsumowujące miniony sezon skupu jęczmienia browarnego. Uczestniczyli w nim najwięksi producenci jęczmienia z południowo-
zachodniej Polski a także przedstawiciele samorządu lokalnego: Zbigniew Suchyta, burmistrz Strzegomia oraz jego zastępca, Wiesław Witkowski.

Poprzedni sezon zarówno dla rolników, jak i dla Słodowni był znakomity pod wieloma względami. Pogoda sprzyjała uprawom, co dało efekt w postaci bardzo dobrych zbiorów. Skup jęczmienia browarnego w Strzegomiu zakończył się wynikiem 38 tys. ton, co w porównaniu z 2011 rokiem, kiedy producenci dostarczyli 23 tys. ton ziarna, stanowiło znaczący przyrost. Zapewniło to możliwość oparcia całej ubiegłorocznej produkcji słodu o dostawy od polskich rolników.
Można mieć nadzieję, że ten rok będzie tak samo udany, choć są powody do niepokoju – mówił otwierający spotkanie Marcin Siemion, Prezes Grupy DMG Polska, do której należy Słodownia w Strzegomiu.
Aktualna sytuacja na polach była przedmiotem licznych rozmów, jakie rolnicy prowadzili między sobą. Opinie były zgodne: wyjątkowa zima spowodowała wyjątkowe okoliczności towarzyszące uprawie wszystkich zbóż, nie tylko jęczmienia. Wszystko zależy więc od pogody w ciągu najbliższych tygodni.
Wizyta w Strzegomiu była jednocześnie okazją do zaprezentowania rolnikom rozbudowanej bazy magazynowej. Krzysztof Czaplicki, Dyrektor Słodowni Strzegom, oprowadził gości po terenach zakładu prezentując baterię 12 nowych silosów, dzięki którym usprawni się obsługa odbioru jęczmienia i znacznie zwiększą się możliwości jego magazynowania. Inwestycję zaplanowaną do połowy lipca br. udało się zakończyć miesiąc wcześniej.
Nasza baza magazynowa ma teraz pojemności 60 tys. ton i jest jedną z największych na Dolnym Śląsku – mówił Marcin Siemion. – Po wybudowaniu nowego kosza zwiększyły się też nasz możliwości przyjęcia jęczmienia, które wynoszą obecnie ponad 200 ton na godzinę. Dodatkowo powiększyliśmy laboratorium przy bazie jęczmiennej, żeby móc na bieżąco kontrolować jakość jęczmienia na podstawie pobranych próbek.
Z nowych inwestycji cieszą się przede wszystkim rolnicy, zainteresowani większym skupem a przy tym skróconym czasem oczekiwania na odbiór zakontraktowanego jęczmienia.
Drugi kosz bardzo mnie cieszy, bo skróci się czas oczekiwania na wyładunek w Słodowni. Z rozbudowy bazy magazynowe też jestem zadowolony, ponieważ mogę oddać jęczmień prosto z pola i nie muszę się martwić jego przechowywaniem – mówił Zdzisław Kudyba, sołtys Strzegomia i jednocześnie jeden z dostawców jęczmienia.
Również Burmistrz Strzegomia, Zbigniew Suchyta, nie krył zadowolenie z rozwoju zakładu a także z przyjaznych kontaktów Zarządu Firmy ze środowiskiem i władzami lokalnymi. – Mam nadzieję, że bieżący rok będzie równie owocny jak poprzedni – powiedział Zbigniew Suchyta. – A rolnicy gminy Strzegom będą zadowoleni z wysokiej jakości upraw jęczmienia i adekwatnych do tego cen zbytu. Rolnikom życzę wysokich plonów a gminie wysokich podatków – dodał na zakończenie burmistrz.
W tym sezonie jako pierwszy do nowych silosów trafi jęczmień ozimy, którego skup powinien
rozpocząć się już za 3 tygodnie.
 

DMGP jest częścią Danish Malting Group A/S, największej grupy słodowniczej w Danii. W Polsce należą do niej dwie słodownie: w Strzegomiu i w Sierpcu. Główne rodzaje słodów produkowanych w Strzegomiu to: słody jasne suszone (pilzneński i monachijski) słody prażone (karmelowy, czekoladowy, bursztynowy) oraz słody specjalne (ekologiczny i koszerny). Najważniejszymi klientami Słodowni są browary, ale produkty ze Strzegomia z równym powodzeniem wykorzystywane są przez przemysł piekarniczy – słód po zmieleniu doskonale nadaje się jako komponent mąk (pieczywo, słodycze), dodatek do kaw zbożowych; przemysł karm dla zwierząt – aromatyzuje i barwi specjalistyczne karmy dla zwierząt. Słody kolorowe są również wykorzystywane jako surowiec do produkcji ekstraktów słodowych na potrzeby przemysłu

spożywczego.
Więcej na www.dmgp.pl