fbpx
Strona głównaPozostałeProblemy ze zbytem ekologicznej wieprzowiny w Danii

Problemy ze zbytem ekologicznej wieprzowiny w Danii

Duńscy hodowcy specjalizujący się w produkcji ekologicznej wieprzowiny mają problemy ze zbytem tego mięsa. Sprzedaż na rynku krajowym jest zadowalająca, ale eksport został drastycznie ograniczony. N


Wielka Brytania zmniejszyła o połowę ilość wieprzowiny ekologicznej importowanej z Danii – dotychczas była ona największym rynkiem zbytu na to mięso i w ubiegłym roku brytyjski import wyniósł tyle samo, co jego sprzedaż na rynku duńskim. Spadł również eksport wieprzowiny do innych państw. W większości z nich zwiększono produkcję krajową, co wpłynęło na ograniczenie eksportu. Trudności z eksportem wieprzowiny ekologicznej wpłynęły na zmniejszenie cen skupu w Danii. Spadły one z 15 koron/kg (2,02 euro/kg) do 9 koron/kg (1,21 euro/kg). W połączeniu z wysokimi cenami pasz sprawia to, że produkcja stała się nieopłacalna.

(Agra Europe 2008, nr 2336, s. M/8)
W.M.
foto: Wrp.pl

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.
[newsletter_signup_form id=4]