fbpx
Strona głównaPozostałeProblemy ze zbytem ekologicznej wieprzowiny w Danii

Problemy ze zbytem ekologicznej wieprzowiny w Danii

Duńscy hodowcy specjalizujący się w produkcji ekologicznej wieprzowiny mają problemy ze zbytem tego mięsa. Sprzedaż na rynku krajowym jest zadowalająca, ale eksport został drastycznie ograniczony. N


Wielka Brytania zmniejszyła o połowę ilość wieprzowiny ekologicznej importowanej z Danii – dotychczas była ona największym rynkiem zbytu na to mięso i w ubiegłym roku brytyjski import wyniósł tyle samo, co jego sprzedaż na rynku duńskim. Spadł również eksport wieprzowiny do innych państw. W większości z nich zwiększono produkcję krajową, co wpłynęło na ograniczenie eksportu. Trudności z eksportem wieprzowiny ekologicznej wpłynęły na zmniejszenie cen skupu w Danii. Spadły one z 15 koron/kg (2,02 euro/kg) do 9 koron/kg (1,21 euro/kg). W połączeniu z wysokimi cenami pasz sprawia to, że produkcja stała się nieopłacalna.

(Agra Europe 2008, nr 2336, s. M/8)
W.M.
foto: Wrp.pl

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.