Problemy ze zbytem ekologicznej wieprzowiny w Danii

Duńscy hodowcy specjalizujący się w produkcji ekologicznej wieprzowiny mają problemy ze zbytem tego mięsa. Sprzedaż na rynku krajowym jest zadowalająca, ale eksport został drastycznie ograniczony. N

reklama
Baner Mandam


Wielka Brytania zmniejszyła o połowę ilość wieprzowiny ekologicznej importowanej z Danii – dotychczas była ona największym rynkiem zbytu na to mięso i w ubiegłym roku brytyjski import wyniósł tyle samo, co jego sprzedaż na rynku duńskim. Spadł również eksport wieprzowiny do innych państw. W większości z nich zwiększono produkcję krajową, co wpłynęło na ograniczenie eksportu. Trudności z eksportem wieprzowiny ekologicznej wpłynęły na zmniejszenie cen skupu w Danii. Spadły one z 15 koron/kg (2,02 euro/kg) do 9 koron/kg (1,21 euro/kg). W połączeniu z wysokimi cenami pasz sprawia to, że produkcja stała się nieopłacalna.

(Agra Europe 2008, nr 2336, s. M/8)
W.M.
foto: Wrp.pl
reklama
Baner Bayer Dekalb

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI