Składnik pomidorów może zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń, gdyż obniża poziom tłuszczów we krwi – wynika z pracy japońskich naukowców, którą omawia portal Nauka w Polsce.
Pomidory są jedną z najbardziej popularnych roślin uprawnych i zawierają wiele składników mających korzystny wpływ na zdrowie.
Naukowcy z Uniwersytetu w Kyoto zaobserwowali teraz, że obecny w tych warzywach kwas 9-okso-oktadekadienowy zapobiega zaburzeniom w metabolizmie tłuszczów, czyli tzw. dyslipidemii. Najczęściej charakteryzuje się ona zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi, a rzadziej – podwyższonym stężeniem trójglicerydów lub jednej i drugiej grupy tłuszczów. Dyslipidemia często towarzyszy otyłości lub nadwadze.
Zaburzenie to zazwyczaj nie daje widocznych objawów, może jednak doprowadzić do rozwoju poważnej choroby naczyń krwionośnych – tj. miażdżycy oraz stłuszczenia wątroby (a nawet marskości tego narządu). Aby zapobiegać tym schorzeniom konieczne jest przeciwdziałanie zbyt wysokiemu stężeniu lipidów we krwi”, jak podkreślają japońscy badacze.
Testy laboratoryjne wykazały, że kwas 9-okso-oktadekadienowy pobudza w komórkach wątroby (tzw. hepatocytach) metabolizm związków tłuszczowych – m.in. nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów.
Związek działa poprzez pobudzanie tzw. receptorów alfa aktywowanych przez proliferatory peroksysomów (w skrócie PPAR alfa). Te steroidowe receptory regulują aktywność różnych genów zaangażowanych w metabolizm tłuszczów.
Zdaniem autorów pracy, sugeruje to, że wzbogacenie codziennej diety w pomidory może być łatwym sposobem na złagodzenie dyslipidemii i zapobieganie miażdżycy naczyń.”