Od marca ruszyła strona internetowa www.paszerzepakowe.pl poświęcona śrucie i makuchowi rzepakowemu, informuje Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. Uruchomienie strony to jedno z działań, które podjęło PSPO w ramach projektu budowania świadomości walorów śruty i makuchu rzepakowego w żywieniu zwierząt.
Na stronie o paszach rzepakowych można znaleźć odpowiedzi na wiele ciekawych pytań – Czy stosując pasze rzepakowe można obniżyć także koszty chowy drobiu? Czy pasze rzepakowe wpływają na wartości prozdrowotne mięsa i jaj? Czy można bezpiecznie karmić jałówki hodowlane śrutą rzepakową? Gdzie kupić te pasze?
Zamieszczono też film o żywieniu krów mlecznych paszami rzepakowymi, a także wiele publikacji o śrucie i makuchu rzepakowych jako materiale paszowym w żywieniu drobiu, trzody i bydła, a także ryb. Zainteresowani mogą sprawdzić tam swoją wiedzę w interaktywnym quizie oraz zadać pytanie ekspertom w dziale ekspert radzi”. Odpowiedzi udzielają prof. dr hab. Franciszek Brzóska, prof. dr hab. Stefania Smulikowska, dr inż. Zbigniew Lach i dr inż. Marian Kamyczek.
“Jak pokazują doświadczenia wykonane w Niemczech oraz zalecenia jakie na tej podstawie kierowane są do producentów, przy cenie 1 tony śruty sojowej wynoszącej 300 euro opłacalnym jest stosowanie poekstrakcyjnej śruty rzepakowej przy cenie 1 tony poniżej 230 euro” – mówi dr inż. Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki ZD w Pawłowicach. Z początkiem marca ceny u producentów śruty rzepakowej i makuchu w Polsce kształtowały się na poziomie 145-150 euro.
Kierownikiem projektu jest Ewa Myśliwiec. Inauguracja uruchomienia strony ma miejsce podczas konferencji pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2 marca 2010 r. w Balicach w obecności hodowców, doradców, przedstawicieli firm paszowych i olejarskich, mediów i świata nauki.
“