Jeszcze więcej słodu

Dwie słodownie, w Sierpcu i Strzegomiu, działające od 2004 roku w ramach duńskiej grupy słodowniczej Danish Mating Group, weszły w skład Viking Malt Group, producenta słodów z Finlandii. Umowę sfinalizowano w Kopenhadze, po uzyskaniu wszystkich niezbędnych pozwoleń.

Wstępna umowa nabycia 100 proc. udziałów w Danish Malting Group A/S została podpisana na początku 2016 roku pomiędzy jej dotychczasowym właścicielem, Grupą Carlsberg a Viking Malt
Cieszymy się, że w końcu udało nam się zamknąć tę transakcję i możemy rozpocząć przygotowania do dalszych działań, dzięki którym będziemy mogli lepiej służyć naszym klientom na całym świecie – mówi Antti Orkola, dyrektor Zarządzający Viking Malt Group. 
 
Obecnie  grupę Viking Malt tworzy 6 słodowni: po jednej w Finlandii ( Lahti), Szecji (Halmstad), na Litwie (Panevežys) i w Danii (Orslev) praz dwie słodownie w Polsce: w Strzegomiu i w Sierpcu. Polskie zakłady będą prowadziły działalność pod nowymi nazwami – Słodownia Strzegom jako Viking Malt Specialties Sp. z o.o. oraz Viking Malt Sp. z o.o. – taką nazwę przyjmie dotychczasowa DMG Polska Spółka z o.o. w Sierpcu. Cały proces rebrandingu potrwa ok. 2 miesięcy. 
 
Transakcja zwiększa moce produkcyjne Viking Malt do 600 tys. ton słodu rocznie, co wpłynie na pozycję grupy na światowym rynku słodowniczym – awansuje do pierwszej dziesiątki producentów słodów. 
 
Zarządzający od początku powstania spółkami DMG w Polsce Marcin Siemion został przez Finów zaproszony do dalszej współpracy. 
Uważam, że ta zmiana stanowi ważne wzmocnienie dla działających w Polsce słodowni, od teraz pod znakiem Viking Malt – mówi Marcin Siemion.  Będziemy mogli rozszerzyć naszą ofertę nie tylko dla dużych producentów piwa, ale także dla browarów rzemieślniczych czy piwowarów domowych. Również rolnicy – producenci jęczmienia browarnego, z którymi od wielu lat współpracujemy, skorzystają na tym połączeniu. Przede wszystkim ze względu na rosnący z naszej strony popyt na wysokiej jakości jęczmień. Ważna jest też kolejna porcja wiedzy dotycząca technologii upraw itp. – informuje Marcin Siemion.
 
Viking Malt jest kontrolowana przez rodzinną firmę Polttimo z siedzibą w Lahti (Finlandia) oraz spółdzielnię rolniczą Lantmännen z siedzibą w Sztokholmie (Szwecja), która skupia 27 tys. rolników z całej Szwecji.