W roku 2008 znacząco wzrósł eksport wieprzowiny z Polski do krajów trzecich, a zwłaszcza na Ukrainę – informują eksperci z Agencji Rynku Rolnego (ARR). Na ten rok prognozy nie są już tak optymistyczne. Tylko w styczniu odnotowano 13% spadek eksportu mięsa wieprzowiny.
Dobry wynik w roku 2008 to zasługa zniesienia embarga na import polskiego mięsa przez Rosję, ustanowienie bezcłowego kontyngentu importowego przez Ukrainę i dopłaty do wywozu surowego mięsa wieprzowego – twierdzą eksperci.
Według danych Ministerstwa Finansów (MF), ogółem z kraju w ekwiwalencie mięsa wyeksportowano 389 tys. t wieprzowiny (żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów). To o 95 tys. t więcej niż w roku ubiegłym. Wpływy z tego tytułu wzrosły o 660 mln euro, czyli o 38% w przeciągu dwunastu miesięcy.
W związku z przewidywanym dalszym spadkiem produkcji, wysokimi cenami krajowymi, a także brakiem dopłat do eksportu mięsa nieprzetworzonego w roku 2009, wywóz wieprzowiny ma być o 15% mniejszy niż w ub. r. i wyniesie 330 tys. t – prognozuje ARR.
Według danych MF w pierwszym miesiącu 2009 r. wywóz ukształtował się na poziomie 22,5 tys. t, o 13% niższym niż przed rokiem.