Cukrowe zawirowania

0
455

Od marca ceny cukru na rynku krajowym wciąż spadają. We wrześniu br. ceny zbytu cukru workowanego i paczkowanego wynosiły ok. 2,40 zł/kg i były o 4% niższe niż przed miesiącem. Wpływ na to ma wzrost produkcji w kraju, duża podaż cukru z importu oraz aprecjacja złotego względem euro, uważają analitycy GUS.

Cena referencyjna cukru (541,5 euro/tonę) w przeliczeniu na walutę krajową obniżyła się do 2250 zł/tonę (bez VAT). Spadkowa tendencja cen utrzymywała się również w handlu detalicznym. We wrześniu ceny detaliczne zmalały o 3,5% do 3,06 zł/kg, ale wciąż są o 20% wyższe niż przed rokiem.

Ceny uzyskiwane w eksporcie na rynek unijny były wyższe od ceny referencyjnej i wynosiły średnio ok. 550 euro/tonę. Import wzrósł do 183,5 tys. ton. Cukier importowano głównie z krajów UE (164 tys. ton), za który płacono 490-550 euro/tonę. W skali całego 2009 r., jak prognozują analitycy, ujemne saldo wymiany może wynieść ok. 150 tys. ton.

Natomiast tendencja wzrostowa cen zauważalna jest na światowym rynku cukru. Wrześniowe notowania cukru białego na londyńskiej giełdzie osiągnęły wysoki poziom ok. 600 USD/tonę. W transakcjach gotówkowych cukier surowy na giełdzie w Nowym Jorku (kontrakt 11) zdrożał do ok. 550 USD/tonę. Powodem wzrostu cen jest, zdaniem GUS, 6% spadek światowej produkcji, przy wzroście popytu o 1,5%. Zapasy końcowe w sezonie 2008/2009 zmniejszyły się o 5,5% do 73,5 mln ton i stanowią ok. 46% światowego spożycia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności