fbpx

Coraz mniej jagód z Ukrainy

Ukraina produkuje i eksportuje zdecydowanie mniej owoców jagodowych, niż jeszcze rok wcześniej. Powód? Nieopłacalność produkcji i coraz niższe ceny tych owoców.

W pierwszej połowie rozpoczętego w minionym roku sezonu 2014/2015 Ukraina wyeksportowała zdecydowanie mniej mrożonych jagód. W sumie w okresie od lipca do końca grudnia minionego roku wielkość eksportu wyniosła 8,7 tys. ton czyli o 14% mniej wobec analogicznego okresu rok wcześniej.

Kraje unijne są największymi odbiorcami tych mrożonych owoców, a do tej pory na czele importerów stały dwa kraje – Polska i Holandia. W omawianym okresie najwięcej tego produktu zaimportowała Polska, na drugim miejscu znalazły się Czechy, a na trzecim Holandia i zaraz za podium Włochy. Z roku na rok obserwowany jest spadek w zarówno eksporcie, jak i produkcji jagód mrożonych na Ukrainie. Jest on spowodowany przede wszystkim bardzo niskimi cenami surowca i nieopłacalnością produkcji.

Renata Struzik, za: FAMMU/FAPA

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.