Ukraina produkuje i eksportuje zdecydowanie mniej owoców jagodowych, niż jeszcze rok wcześniej. Powód? Nieopłacalność produkcji i coraz niższe ceny tych owoców.
W pierwszej połowie rozpoczętego w minionym roku sezonu 2014/2015 Ukraina wyeksportowała zdecydowanie mniej mrożonych jagód. W sumie w okresie od lipca do końca grudnia minionego roku wielkość eksportu wyniosła 8,7 tys. ton czyli o 14% mniej wobec analogicznego okresu rok wcześniej.
Kraje unijne są największymi odbiorcami tych mrożonych owoców, a do tej pory na czele importerów stały dwa kraje – Polska i Holandia. W omawianym okresie najwięcej tego produktu zaimportowała Polska, na drugim miejscu znalazły się Czechy, a na trzecim Holandia i zaraz za podium Włochy. Z roku na rok obserwowany jest spadek w zarówno eksporcie, jak i produkcji jagód mrożonych na Ukrainie. Jest on spowodowany przede wszystkim bardzo niskimi cenami surowca i nieopłacalnością produkcji.
Renata Struzik, za: FAMMU/FAPA